• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
 

Newsletter 1

20 Ιανουαρίου 2005

 

Σε αυτό το Newsletter


Καλή χρονιά κατ' αρχήν και χαρούμενο το 2005. Ελπίζω να μας βρει αυτός ο χρόνος με περισσότερο σκεπτικισμό και λιγότερες ανοησίες (οι οποίες τελικά μάλλον πληθαίνουν παρά φθίνουν). Ξέρω ότι το newsletter είναι σε λειτουργία εδώ και κάμποσο καιρό (6 μήνες νομίζω). Πολλοί ίσως να αναρωτηθήκατε τι ακριβώς γίνεται μιας και δεν είχατε λάβει κανένα μέχρι τώρα. Όχι, δεν έχει πρόβλημα η φόρμα καταχώρισης του email. Απλά δεν είχα στείλει κανέναν μέχρι τώρα! Διάφοροι λόγοι με έκαναν να το αναβάλλω αρκετό καιρό, ώσπου τελικά...είπα να στείλω το πρώτο. Αν διαπιστώσετε κανέναν λάθος με τα mail σας ή με το κείμενο, επικοινωνήστε μαζί μου.

Λοιπόν, σ'αυτο το newsletter έχουμε διάφορα. Το κυριώτερο όμως είναι απαντήσεις στις διάφορες αιτιάσεις του κ. Λιακόπουλου. Έψαχνα αρκετό καιρό στο internet για να βρω πληροφορίες γι' αυτά που λέει στην εκπομπή του, και τελικά... ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον...


Καινούργιες Προσθήκες

Πέρα από τις δυο καινούργιες καταχωρίσεις που αναφέρονται παρακάτω, έχω ανανεώσει όλα τα links στους περιαστικούς μύθους. Επίσης πρόσθεσα άλλους 2 σχετικά με το Κοράνι και για το Σινικό Τείχος. Έχω κάνει και διάφορες άλλες ελλάσονες διορθώσεις στα κείμενα, κυρίως ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Αν διαβάζοντας τα κείμενα συναντήσετε τέτοια, καλό θα ήταν να με ειδοποιήσετε ώστε να διορθωθούν. Επίσης, αν διαφωνείτε με την μετάφραση κάποιου όρου και ξέρετε ακριβώς πως μεταφράζεται, θα παρακαλούσα πολύ να μου το πείτε.

-Επιστήμη

Ξεκινώντας λοιπόν, οι τελευταίες δυο προσθήκες είναι η Επιστήμη και η Αριθμολογία. Η καταχώριση για την Επιστήμη είναι αρκετά διαφωτιστική και επιχειρεί να διαλύσει διάφορους μύθους σχετικά με τη φύση της Επιστήμης. Αυτού που πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι, πιστεύω πως είναι το γεγονός πως "Το διακριτικό χαρακτηριστικό των επιστημονικών θεωριών είναι πως μπορούν να ελεγχθούν από την εμπειρία ". Το χαρακτηριστικό αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Έτσι, αν κάποιος ισχυρίζεται ένα γεγονός Α, αλλά λέει πως δεν μπορεί -επί της αρχής- να επιβεβαιωθεί πειραματικά, τότε αυτός ο ισχυρισμός είναι μη επιστημονικός. Παράδειγμα: ισχυρίζομαι πως μπορώ να δω ροζ εξωγήινους που μου μιλάνε και μερικές φορές παίζουμε και πρέφα μαζί. Όμως, κανείς άλλος δεν μπορεί να τους δει, αλλά δεν αφήνουν και υλικά σημάδια οπότε και δεν ανιχνεύονται από όργανα. Και μάλιστα ισχυρίζομαι ότι αυτοί οι εξωγήινοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ανιχνευθούν ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ από κανένα όργανο γιατί αυτή είναι η φύση τους (βάλτε δίπλα σ'αυτό, τον ισχυρισμό πως η ζωτική ενέργεια -τσι,πράνα κτλ- δεν μπορεί ν'ανιχθευθεί από κανένα επιστημονικό όργανο). Είναι ένας τέτοιος ισχυρισμός επιστημονικός; Προφανώς και όχι γιατί αποκλείω εξ αρχής την δυνατότητα να μπορεί να ελεγχθεί από την εμπειρία. Δηλαδή, αν αποκλείω τη δυνατότητα οι εξωγήινοι να αλληλεπιδρούν με άλλους (τους βλέπω μόνο εγώ) και δεν μπορούν ν' ανιχνευθούν από όργανα, τότε ουσιαστικά λέω πως οι εξωγήινοι αληλλεπιδρούν μόνο με εμένα. Ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Πρέπει να τον δεχτείτε βάσει του λόγου μου και μόνο. Θα το κάνατε;

 

-Αριθμολογία και...Η Προβλεπτικότης της Ελληνικής Γλώσσας!

Η δεύτερη καταχώριση αφορά στην αριθμολογία. Όπως πολύ σωστά σημειώνει ο κύριος Carroll, η αριθμολογία μοιάζει λειτουργικά με την αστρολογία και όλες τις άλλες New Age μεθόδους. Υπόσχεται καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και γενικές κατευθύνσεις για το μέλλον μας. Κάτι τέτοιο λένε και όσοι ασκούν την αστρολογία ή τα ταρώ. Βέβαια η αριθμολογία έχει ένα επιπλεόν χαρακτηριστικό. Θαμπώνει με τους αριθμούς και προσπαθεί να ενδυθεί έναν επιστημονικό μανδύα. Διαβάζω συχνά σε site που περιγράφουν την αριθμολογία πως " Η αριθμολογία είναι η επιστήμη των αριθμών*". Τι να πω τώρα. Μάλλον έχουν μπερδέψει τη θεωρία των αριθμών με την αριθμολογία. Δεν είδα πουθενά στην αριθμολογία απόδειξη για το θεώρημα του Fermat ή για την εικασία του Goldbach. Δεν είδα πουθενά αξιώματα της αριθμολογίας ούτε αποδείξεις και θεωρήματα σε σχέση με τους αριθμούς. Βέβαια συνέχεια αναμασάνε αυτό:

Η αριθμολογία μας εισάγει στη γνώση και θα μας βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που βρίσκετε μπροστά μας, φτάνοντας γρήγορα στον στόχο μας.*

Κοινώς, τις ίδιες γενικόλογες ανοησίες που λένε και όλες οι άλλες New Age μέθοδοι. Να μάθουμε για τον εαυτό μας... Βέβαια το πιο εκπληκτικό το είδα σε ένα άλλο site:

Η Αριθμολογία θεωρείται η πιο ακριβής από όλες τις επιστήμες που τελειώνουν σε - λογία. *

Θεωρείται από ποιούς; Από τους αριθμολόγους; Όπως θεωρείται και η Αστρολογία ως η επιστήμη των επιστημών από τους αστρολόγους; Θεωρείται η αριθμολογία πιο ακριβής από π.χ. τη φυσιολογία, την κοσμολογία, τη νευρολογία, την ενδοκρινολογία, την αναισθησιολογία ή την φαρμακολογία; Αν ναι, τότε θα πρότεινα στους αριθμολόγους την επόμενη φορά που πάνε να πάρουν ένα φάρμακο, να συμβουλευθούν την αριθμολογία και όχι το γιατρό τους ο οποίος λειτουργεί με βάση την "ανακριβή" φαρμακολογία.

Βέβαια, το παιχνίδι των λέξεων και των αριθμών δεν τελειώνει εδώ. Στα καθ' ημάς μόδα είναι οι λεξάριθμοι. Κοινώς, αντιστοιχίστε σε κάθε γράμμα έναν αριθμό(συνήθως σύμφωνα με την αντιστοιχία που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι έλληνες), και αρχίστε να κάνετε παιχνίδι. Ψάξετε για πρότυπα και περίεργες συμπτώσεις. Σίγουρα κάτι θα βγάλετε. Έτσι, μετά θα ισχυριστείτε πως η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν είναι μια τυχαία γλώσσα. Είναι η γλώσσα των θεών! Έχει φτιαχτεί μαθηματικώς. Προέρχεται από εξωγήινους από τον Σείριο, δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Ή μπορείτε να πάτε και ένα βήμα παραπέρα. Μπορεί να ισχυριστείτε ότι "η Ελληνική Γλώσσα έχει κάποια μορφή προβλεπτικότητος *". Ο Λευτέρης Αργυρόπουλος λοιπόν, μας αποκαλύπτει τις εξής μέγιστες αλήθειες που ανακάλυψε με την λεξαριθμική θεωρία:

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ = ΑΝΤΙΕΝΤΡΟΠΙΑ=977
ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ=ΒΕΒΑΙΟΝ=140
π=ΜΗΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ/ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ=2294/730=3.14...
Η ΥΛΗ ΚΡΟΥΕΙ ΑΝΤΙΥΛΗ=ΦΩΤΟΝΙΟΝ=1805

καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Τώρα το κατά πόσον η πληροφορία είναι αντιεντροπία, είναι κάτι που μόνο ο κ. Αργυρόπουλος ξέρει (και προφανώς και η ελληνική γλώσσα). Η πληροφορία έχει εντροπία, η οποία ορίζεται καταχρηστικά σύμφωνα με τη θερμοδυναμική εντροπία. Δεν είναι εντροπία, πόσο μάλλον αντιεντροπία, ότι και αν σημαίνει αυτό.

Είναι η αλήθεια το βέβαιον; Εδώ κάποιοι θα διαφωνήσουν. Η εξέταση του τι είναι "αλήθεια" είναι ένα μεγάλο θέμα και εισάγει διάφορα προβλήματα. Η Σημειολογική Θεωρία του Tarski επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα, όπως όμως και διάφορες άλλες θεωρίες. Μια απ' αυτές είναι και η θεωρία της Ασαφούς Λογικής (fuzzy logic) όπου κάτι μπορεί να είναι ταυτόχρονα ψευδές και αληθές, με διαφορετικές αποχρώσεις. Σ' αυτή τη θεωρία τίποτα δεν είναι βέβαιο (εκτός ίσως από τον θάνατο και την εφορία). Ίσως η ασαφής λογική να σας φαίνεται περίεργη. Και όμως, χρησιμοποιείται αρκετά επιτυχώς σε διάφορα προβλήματα όπου δίνει ιδιαίτερα εύκολες και θεαματικές λύσεις.

Όσο για το π (3.14...) τώρα, αυτή η "μέγιστη αλήθεια" που ανακάλυψε ο κ . Αργυρόπουλος είναι όντως συγκλονιστική μιας και το π είναι άρρητος αριθμός. Δηλαδή δεν μπορεί να γραφτεί ααν κλάσμα δυο ακεραίων! Αυτό φαίνεται να ξέφυγε της πανσόφου ελληνικής γλώσσης. Όπως πρέπει να ξέφυγε και το γεγονός πως η κρούση της ύλης με την αντιύλη δεν δίνει φωτόνιο αλλά φωτόνιΑ ώστε να εξασφαλίζεται η αρχή διατήρησης της ορμής. Αλλά και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κατά την εξαύλωση πρωτονίου και αντιπρωτονίου παράγονται ακτίνες γάμμα ΚΑΙ διάφορα άλλα στοιχειώδη σωματίδια που λέγονται κουάρκς (quarks). Ποιός δεν ξέρει φυσική λοιπόν; Η ελληνική γλώσσα ή ο κ. Αργυρόπουλος; Ακόμα και αν έχει βρει όντως καποιες εντυπωσιακές λεξαριθμικές ισότητες (συμπτώσεις θα τις έλεγα εγώ), τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η λογική του κ. Αργυρόπουλου φαίνεται να είναι η εξής: Αν δυο λέξεις έχουν τον ίδιο λεξάριθμο, τότε έχουν το ίδιο νόημα. Από όμως προκύπτει αυτό; Γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μου θυμίζει την εξής λογική: Το μπουζούκι είναι όργανο, Ο αστυνόμος είναι όργανο, Αρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι...

Η ενασχόληση με τη λεξαριθμική "θεωρία" όμως δεν τελειώνει στον κ. Αργυρόπουλου. Ένα site που ασχολείται με το θέμα εκάνε τις εξής προβλέψεις για τις ευρωεκλογές του 2004:

ΕΚΛΟΓΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΙΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟΝ ΤΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΣΣΕΡΑ = 10.631

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΕΙΝΗΝ ΗΤΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ = 10.631

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝ ΚΟΜΜΑ ΕΞΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟΝ =10.631

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΕΝΤΕ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟΝ = 10.631

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ πήρε 34.03%, ο ΣΥΝ 4.15 και το ΛΑΟΣ 4.11% * .

Το πρόβλημα με τη "λεξαριθμική θεωρία" είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεωρία. Γιατί οι θιασώτες της άλλοτε επιλέγουν να βάλουν άρθρα στην πρόταση, και άλλοτε οχι; Γιατί άλλοτε επιλέγουν αρχαϊκές μορφές λέξεων και άλλοτε όχι; Γιατί άλλοτε βάζουν το "ν" στο τέλος μιας λέξης και άλλοτε όχι; Η απάντηση είναι προφανής. Για να βγαίνουν τα νούμερα. Θα μπορούσα να πω πως οδηγούν το αποτέλεσμα εκεί που θέλουν. Τι γίνεται για όλες τις άλλες περιπτώσεις που υπάρχει μεν λεξαριθμική ισοψηφία αλλά οι φράσεις εμφανώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους; Γιατί να επιλέξουμε σε ποιές περιπτώσεις θα εφαρμόζουμε την "νοηματική-λεξαριθμική" αντιστοιχία; Δεν πιστεύω πως η λεξαριθμική θεωρία (όποια και αν είναι τελικά αυτή) έχει κάποια βάση, και η ενασχόληση μαζί της μοιάζει μάλλον με αριθμητικό παιχνίδι παρά για σοβαρή επιστημονική ενασχόληση. Ίσως θα πρέπει κάποτε κάποιοι να σταματήσουν να ασελγούν πάνω στη γλώσσα μας. Ίσως βέβαια και άλλοι να πρέπει να κατανοήσουν το νόμο των πραγματικά μεγάλων αριθμών.

[ΑΝΑΝΕΩΣΗ 16/6/2005 : Ο κ. Αργυρόπουλος απαντά στην κριτική της λεξαριθμικής του Θεωρίας ]


Λιακόπουλος

Πιστεύω πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τον κ. Δημοσθένη Λιακόπουλο από την εκπομπή του. Απ' ότι έχω τελικά συμπεράνει, σκοπός του κ. Λιακόπουλου είναι να πουλήσει βιβλία και μόνο. Κατά καιρούς ο κ. Λιακόπουλους έχει αναφερθεί σε διάφορα θέματα που περιγράφονται μέσα στο Λεξικό. Άλλες φορές, ακούω τον κ. Λιακόπουλο και μεταφράζω την αντίστοιχη καταχώριση του αγγλικού skepdic. Βέβαια δεν μπορούν όλα να γίνουν άρθρα, οπότε και θα απαντήσω εδώ σε μερικές από τις αιτιάσεις του κ. Λιακόπουλου.

...Τσουνάμι και Πυρηνική Έκρηξη

Πρόσφατος ισχυρισμός του κ. Λιακόπουλου είναι ότι το φονικό Τσουνάμι που αφάνισε γύρω στους 220.000 ανθρώπους στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, μπορεί να προέρχεται από υποθαλάσσια πυρηνική έκρηξη/δοκιμή των υπερδυνάμεων. Που το στηρίζει κάτι τέτοιο; Στο γεγονός ότι οι αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στη Ινδονησία τη στιγμή εκείνη, δεν ένιωσαν κανένα σεισμό. Πως, λοιπόν έγινε σεισμός 9 ρίχτερ και δεν τον ένιωσε κανείς; Μήπως πάνε να μας κρύψουν κάτι; Μήπως μας κοροϊδεύουν για σεισμούς και πάνε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα; Βασικά, ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από τη μέση ανατολή όπου κατηγορούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ινδία ως υπαίτιους για το τσουνάμι. Υποτίθεται πως έκαναν μια πυρηνική δοκιμή στην περιοχή και προκλήθηκε το φονικό κύμα. Η φημολογία αυτή είναι αρκετά έντονη στο internet. Για να το κάνουν επίσης πιο αληθοφανές, ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ είχαν γνώση για το σεισμό και το τσουνάμι πριν αυτα εκδηλωθούν, και πως είχαν ειδοποιήσει διάφορες στρατιωτικές μονάδες τους στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι. Το τσουνάμι προκλήθηκε από ένα σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την υφήλιο. Σεισμικά κύμματα εντοπίσθηκαν ακόμα και στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Αρχικά, τα σεισμικά κύμματα εντοπίσθηκαν από σταθμούς του NOAA( National Oceanic and Atmospheric Administration ) Pacific Tsunami Warning Center στην Αυστραλία. Η πρώτη ανάλυση έδειξε 8.1 Ρίχτερ, η οποία αυξήθηκε στα 8.5, 8.9 και τελικά στα 9 Ρίχτερ *. Η ισχύς του σεισμού ήταν τέτοια ώστε έκανε την επιφάνεια της Γης να ταλαντώνει 20 με 30 εκατοστά, όπως επίσης προκάλεσε ταλάντωση του άξονα της Γης κατά 2.5 εκατοστά*. Η αρχική χαμηλή εκτίμηση του μεγέθους του σεισμού, οδήγησε τη ΝΟΑΑ στο να δώσει δελτίου τύπου, 15 λεπτά μετά το σεισμό, λέγοντας πως δεν υπήρχε κίνδυνος από τσουνάμι * . Μετά από 1 ώρα και 5 λεπτά, και ύστερα από πιο ακριβείς υπολογισμούς και αφού το μέγεθος υπολογίστηκε στα 8.5 Ρίχτερ, η ΝΟΑΑ εξέδωσε αναθεωρημένο δελτίου τύπου εφιστώντας την προσοχή για κίνδυνο τσουνάμι κοντά στην περιοχή του επικέντρου. Μετά από μισή ώρα, υπολογισμοί του Τμήματος Σεισμολογίας του Χάρβαρντ ανέβασαν το μέγεθος στα 8.9 Ρίχτερ. Όταν το PTWC κατάλαβε πως είχε προκληθεί ένα τεράστιο τσουνάμι, δεν είχε άμεσο τρόπο να ειδοποιήσει τις περιοχές μιας και το σύστημα του περιλαμβάνει μόνο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έτσι και αλλιώς, την ώρα εκείνη το τσουνάμι είχε ήδη χτυπήσει τις ακτές της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και της Ινδίας, Απαντώντας στις συνομωσιολογικές κατηγορίες περί πυρηνικής εκρήξεως, το ΝΟΑΑ είπε πως "κανένα τσουνάμι οποιασδήποτε σημασίας δεν έχει ποτέ προκληθεί από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν διεξάγει πυρηνικές δοκιμές από το 1992. Ο σεισμός προκλήθηκε από φυσικά αίτια, όπως κάνουν για εκατομμύρια χρόνια *". Η θεωρία της πυρηνικής έκρηξης μοιάζει εντελώς απίθανη αν αναλογιστούμε και το γεγονός πως ο σεισμός προκλήθηκε στη "Ζώνη του Πυρός" όπου συμβαίνει το 80% όλων των σεισμών παγκοσμίως. Την ταφόπλακα στις κατηγορίες περί πυρηνικής εκρήξεως έρχεται να βάλει και ο ΟΗΕ με ανάλογη δήλωση του: "Θα ήθελα να σταματήσω αυτές τις φήμες τώρα. Οι άνθρωποι ανα τον κόσμο που παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα ξέρουν ακριβώς τι έχει γίνει. Αυτή (η φήμη) είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση* ".

...Περί UFO του Πούτιν

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Λιακόπουλος ασχολείται συχνά με το "ξανθό γένος", δηλαδή τους Ρώσους (προφανώς γιατί αναφέρονται στις προφητείες του βιβλίου που παρουσιάζει "Ο Καιρός Γαρ Εγγύς"). Έχει βαλθεί να μας δείξει πως η τεχνολογία των Ρώσων είναι ασύλληπτη (σκάφη αντιβαρύτητας, UFO κτλ). Συνεχώς λοιπόν, αναφέρεται σε ένα παράξενο αεροσκάφος το οποίο και ονομάζει "Το UFO του Πούτιν". Το σκάφος αυτό μοιάζει με δίσκο και φαίνεται στη φωτογραφία δίπλα. Αναρωτιέται λοιπόν ο κ. Λιακόπουλος πως πετάει αυτό το πράγμα, μιας και δεν εμφανίζει πτητικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι έχει πλευρικά φτερά και ουραίο πτερύγιο ίσως να του διαφεύγει. Μετά από έντονο προβληματισμό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πετάει με κινητήρες αντιβαρύτητας (οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ).

Το αεροσκάφο αυτό λέγεται EKIP και είναι προϊόν της Ρωσικής αεροναυπηγικής εταιρίας Aviation Concern EKIP . Η εταιρία κατασκέυασε το σκάφος το 1992 με κρατική χρηματοδότητηση. Τρία χρόνια μετά, το 1995, η χρηματοδότητηση σταμάτησε. Προσπάθειες για ιδιωτική χρηματοδότηση ήταν όλες ανέλπιδες. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, το αεροσκάφος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Αμερικάνων και των Κινέζων. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκτελέσουν δοκιμαστικές πτήσεις με το EKIP το 2007 και να το βάλουν σε μαζική παραγωγή στα επόμενα 5 χρόνια .

Το EKIP εμφανίζει διάφορα πλεονεκτικά πτητικά χαρακτηριστικα, δυστυχώς όμως πετάει με κινητήρες Jet, όχι με αντιβαρύτητα. Μου φαίνεται πάντως περίεργο που δεν έχουν φτάσει οι πληροφορίες αυτές στο αυτί του κ. Λιακόπουλου. Είτε τις ξέρει και τις αποκρύπτει σκοπίμως για να προωθήσει το παραμύθι της εκπληκτικής τεχνολογίας των Ρώσων, είτε οι συνεργάτες του δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους μιας και οι πληροφορίες για το EKIP είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους μέσω του διαδικτύου. Ίσως βέβαια να συμβαίνουν και τα δυο.

 

...Περί Προφητείας του Τραχωνίου

Για τις προφητείες του Τραχωνίου που αναφέρεται συνέχεια ο κ. Λιακόπουλος, δεν θα ήθελα να το αναλύσω το θέμα και πολύ. Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανάλυση εδώ. Απλά θα αναφέρω τα εξής από αυτή τη σελίδα:

Ως γνωστόν η Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εδιόρισε
τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τούς, π. Επιφάνιο Ρούσο ,
Πρόεδρο και μέλη τούς πρωτοπρεσβύτερους π. Ευάγγελο Γιαλουρίδη
και π. Σάββα Μιχαηλίδη.
Η Επιτροπή εξέτασε με σύνεση και προσοχή
επί μακρόν το όλον θέμα και μετά από σχετική έρευνα κατέληξε
εις το συμπέρασμα της. Ότι, όλα αυτά τα κακότεχνα σχέδια, τα
γράμματα και οι ημερομηνίες στην πιο πάνω οικία είναι “ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΑΤΗΣ”:
Ως προς την πραγματικήν αιτίαν και προέλευσιν των σχεδίων αυτών,
αποφαινόμεθα κατηγορηματικώς, ότι είναι ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΑΤΗΣ, δι' ανθρωπίνης
χειρός
” και μάλιστα “ ασυνάρτητον συνονθύλευμα φαντασιών
πασχούσης και απατώσης προσωπικότητος
”.

Σ' αυτό που θα ήθελα πάντω να απαντήσω είναι το εξής: ο κ. Λιακόπουλος για να υποστηρίξει κάποια από τις προφητείες αυτές, μια σχετικά με το Πάσχα του 2025 νομίζω όπου η ορθοδοξία θα κυριεύσει τον κόσμο, δείχνει το τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος αναφέρεται στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος που προτάθηκε από τον κ. Κόφι Ανάν. Το διάγγελμα του τελειώνει με τις λεξεις "Καλή Ανάσταση". Και διερωτάται ο κ. Λιακόπουλος, γιατί είπε Καλή Ανάσταση κυρίες και κύριοι; Τι ξέρει ο Τάσσος Παπαδόπουλος; Αμφιβάλλω αν ο κ. Παπαδόπουλος ξέρει τίποτα για τις φαιδρές προφητείες του Τραχωνίου. Πάντως, σίγουρα ήξερε πότε έπεφτε το Πάσχα του 2004. Το διάγγελμα έγινε 7 Απριλίου 2004 και η Ανάσταση τέσσερις μέρες μετά, στις 11 Απριλίου. Μήπως είναι πιο λογικό να δεχθούμε ότι οι ευχές του κ. Παπαδόπουλου αναφερόντουσαν σ' αυτό και όχι στην παγκόσμια κυριαχία της Ορθοδοξίας το 2025;

...Περί Ελικοπτέρου σε Επιγραφή Αιγυπτιακού Ναού (Άβυδος)

Ο κ. Λιακόπουλος αναπαράγει επίσης και μια άλλη ιστορία που κυκλοφορεί ευρύτατα, σχετικά με μια επιγραφή που βρέθηκε σε έναν Αιγυπτιακό Ναό στην Άβυδο. Η επιγραφή αυτή φαίνεται να δείχνει μοντέρνα αεροσκάφη όπως ένα ελικόπτερο ή και κάτι που μοιάζει με δίσκο. Ο ναός αυτός είναι ο ναός του Σεθ Ι (Seti I). Η φωτογραφία φαίνεται εδώ και είναι πλαστή.

Αυτή η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία με υπολογιστή για να γίνει πιο αληθοφανής. Εδώ μπορείτε να δείτε την αρχική φωτογραφία χωρίς το ρετουσάρισμα. Η εξήγηση των αιγυπτιολόγων είναι ότι τα ιερογλυφικά που εμφανίζονται εδώ είναι ένα παλίμψηστον (palimpsest). Δηλαδή, δημιουργήθηκε αρχικά μια ταμπλέτα με κάποια ιερογλυφικά. Στη συνέχεια κάποια στιγμή αργότερα η ταμπλέτα καλύφθηκε με κάποιο είδος κονιάματος ώστε να "σβησθεί" και ξαναχαράξανε από πάνω διάφορα άλλα ιερογλυφικά. Λόγω φθοράς, η υποκείμενη γραφή εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να βλέπουμε την υπέρθεση των δυο, παράγωντας περίεργα σχήματα. Έχουν αναγνωρισθεί δυο σειρές ιερογλυφικών αν και μερικά είναι άγνωστα. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και τις απαντήσεις ειδικών αιγυπτιολόγων για το θέμα.


Και ολίγον από στατιστικά

Το Λεξικό του Σκεπτικιστή είναι online περίπου 1 χρόνο και 4 μήνες. Μέχρι στιγμής περιέχει 177 καταχωρίσεις. Οι 175 απ' αυτές είναι μεταφρασμένες από το αγγλικό Skepdic ενώ οι υπόλοιπες 2 είναι αποκλειστικές του ελληνικού. Το αγγλικό περιέχει 443 καταχωρίσεις οπότε και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Η μέση επισκεψιμότητα του Λεξικού είναι γύρω στις 350 επισκέψεις την ημέρα, με 4000 hits. Ακριβή στατιστικά αποτελέσματα θα βγάλω σύντομα.

Τον χρόνο αυτό έχω λάβει αρκετά μηνύματα ενθάρρυνσης. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση και για τα mail σας. Ο ενθουσιασμός σας είναι αυτός που επιτρέπει στο Λεξικό να υπάρχει.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα