• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αριθμολογία

Η αριθμολογία είναι η μελέτη του απόκρυφου νοήματος των αριθμών, και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι υποτιθέμενοι ψυχικοί, όπως ο Γιούρι Γκέλλερ, ισχυρίζονται πως η αριθμολογία τους βοηθά να κατανοήσουν γεγονότα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με μια διαφήμιση στο περιοδικό Parade (25 Φεβ. 1996), το σημαίνον σύγγραμμα πάνω στην αριθμολογία γράφτηκε από τον Matthew Goodwin, έναν απόφοιτο του MIT που κάποτε δούλευε στο τμήμα προσωπικού μιας αρχιτεκτονικής εταιρίας. Έμαθε "την επιστήμη των αριθμών" (όπως την αποκαλεί) από έναν υπάλληλο του γραφείου. Η διαφήμιση είναι ένα ψεύτο-άρθρο, υποτιθέμενα γραμμένο από τον J.J. Leonard, και δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση να του στείλουμε $9 για μια αριθμολογική "ακρόαση" που αξίζει "$80 ή και περισσότερο". Στη διαφήμισή του εξηγεί πως δουλεύει η αριθμολογία.

Όλα αρχίζουν με το όνομα σας και την ημερομηνία γέννησης σας. Αυτά είναι
η βάση δεδομένων απ' την οποία ο αριθμολόγος μπορεί να σας περιγράψει,
χωρίς να σας έχει δει ποτέ. Αριθμητικές τιμές προσδίδονται στα γράμματα του
ονόματος σας. Προσθέτοντας τες -με τους αριθμούς της ημερομηνίας γέννησης
σας- με ένα πλήθος συνδυασμών, ο αριθμολόγος βρίσκει τους δικούς σας αριθμούς
κλειδιά. Ύστερα ερμηνεύει το νόημα αυτών των αριθμών-κλειδιών, καταλήγοντας
έτσι σε μια ολόκληρη περιγραφή των προσωπικών σας χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με τον κ. Goodwin, μέσα απ' την αριθμολογία μπορείτε να "δείτε όλα τα ποικίλα στοιχεία της προσωπικότητας σας και το πως συνδυάζονται μοναδικά ώστε να σας κάνουν το άτομο που είσαστε". Αυτό θα σας επιτρέψει "να χρησιμοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνάμεις σας με ένα τρόπο που δεν ήταν δυνατός πριν".

Ποιές πιστεύεται ότι είναι οι πιθανότητες ότι (α) ένα σύνολο αριθμών που σχετίζεται με τα γράμματα του ονόματος σας και με την ημερομηνία γέννησης σας μπορεί ν' αποκαλύψει το ποιός είσαστε και το τι πρέπει να κάνετε με τη ζωή σας, ή ότι (β) κάποιος στο προσωπικό βρήκε ένα τρόπο ώστε να διαβάζει αυτούς τους αριθμούς; Εγώ θα έλεγα πως οι πιθανότητες αυτές είναι κοντά στο μηδέν. Παρ' ολ' αυτά, η αριθμολογία δεν θα πρέπει να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων δίχως να διερευνήσουμε την υποκείμενη θεωρία της. Δυτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει μια. Θα πρέπει να βασιστούμε στο λόγο του κ. Goodwin για το ότι η αριθμολογία δουλεύει, αν και δεν έχουμε καμία ιδέα για το πως δουλεύει. Δηλαδή, οι αριθμολόγοι μπορούν να σας δώσουν ένα "διάβασμα" όπως ακριβώς και οι αστρολόγοι, οι βιο-ρυθμιστές και το τεστ Myers-Briggs. Και θα εκπλαγείτε με το πόσο "ακριβές" είναι το "διάβασμα" σας αυτό. Μπορεί ακόμη να μην συνειδητοποιήσετε το πόσο επιλεκτική έχει γίνει η κρίση σας όταν έχετε θαμπωθεί από την ορθότητα του διαβάσματος.

Όταν πάρετε το διάβασμά σας, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να αγνοεί τα κομμάτια που δεν φαίνονται να "κολλούν" με την προσωπικότητα σας, και να επικεντρώνεστε σας κομμάτια που μοιάζει να ταιριάζουν. Ίσως και να σας ταιριάζουν όντως, ή να ταιριάζουν στην εικόνα που θα θέλατε να έχετε για τον εαυτό σας. Δεν έχει σημασία. Αν ταιριάζουν, θα το χάψετε. Ίσως να προχωρήσετε και ένα βήμα παραπέρα και να πάρετε στο τηλέφωνο το προσωπικό σας μέντιουμ σε μια από τις "φιλικές" γραμμές μέντιουμ(σ.τ.μτφ: ξέρετε... κληρονομικό χάρισμα. Πάρε με τώρα για να μάθεις το μέλλον κτλ. Το πιο ξεκαρδιστικό όμως είναι μια διαφήμιση που είδα σε κάποια εφημερίδα:" Γιαγιά Σουλτάνα. Ρώτα τη σοφή γιαγιά". Ήμαρτον!). Τα ανεκδοτολογικά πειστήρια για την αριθμολογία και τα τηλεφωνικά μέντιουμ είναι ίδια και απαράλλαχτα. Σώζονται γάμοι, βρίσκονται δουλειές, προσωπικά προβλήματα λύνονται και επιτέλους βρίσκεται η αγάπη.

Κάποια από την έλξη της αριθμολογίας και των μέντιουμ έρχεται από την επιθυμία μας να βρούμε κάποιον να μας πει πως είμαστε γεμάτοι από κρυφές δυνάμεις και που θα ενισχύσει τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Όμως κάποιος πρέπει να είναι σε απόγνωση για να μην τον πειράζει η ενθάρρυνση αυτή να έρχεται από κάποιον παντελώς ξένο που δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτόν. Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι απλά περιμένουν από κάποιον άλλο να τους πει τι να κάνουν με τη ζωή τους. Από την άλλη, όλοι μας είμαστε κατά καιρούς ευάλωτοι. Νιώθουμε πως δεν μας αγαπάνε, δεν μας καταλαβαίνουν, πως είμαστε μπερδεμένοι ή χωρίς πυξίδα. Τα ανέκδοτα μοιάζουν καλά ή κάποιος φίλος μας είναι ένας ικανοποιημένος πελάτης, οπότε και το δοκιμάζουμε.

Όμως η πραγματική έλξη της αριθμολογίας, έναντι ας πούμε της χειρομαντείας ή της κρυσταλλοσκοπείας ή γενικά των άλλων μη-αριθμητικών τεχνικών ανάλυσης και προφητείας, είναι το ότι οι αριθμοί προσδίδουν στην αγυρτεία μια αύρα επιστημονικής και μυστικιστικής εγκυρότητας, ειδικά αν συμπεριλαμβάνεται πολύπλοκη στατιστική ανάλυση. Η διαφήμιση του κ Goodwin που αναφέρθηκε πριν, αναφέρει τον Πυθαγόρα ως τον πατέρα της αριθμολογίας. Σίγουρα οι Πυθαγόρειοι ήταν μια ομάδα με εσωτερικές ιδέες για το σύμπαν και τους αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας για την αρμονία των σφαιρών. Χωρίς αμφιβολία, βρήκαν κάτι μυστικιστικό για τις σχέσεις των πλευρών των τριγώνων, το οποίο το γνωρίζουμε τώρα ως το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να δείχνουν πως ο Πυθαγόρας προσπαθούσε ν' αναλύσει τις προσωπικότητες των μαθητών του με το να αντιστοιχεί νούμερα στα ονόματα τους και να τα προσθέτει στις ημερομηνίες γεννήσεως τους (σ.τ.μτφ.: και βάσει ποιού ημερολογίου; Χρησιμοποιούσαν καν νούμερα για την απεικόνιση των ημερομηνιών; Το ίδιο ισχύει φυσικά και τώρα. Τα ημερολόγια είναι θέμα σύμβασης και κάθε πολιτισμός είχε το δικό του. Η γέννηση του Χριστού είναι μια συμβατική παραδοχή βαθμονόμησης των ημερολογίων που χρησιμοποιείται στον δυτικό κόσμο. Κάπου πρέπει να θεωρήσουμε ότι έιναι το σημείο μηδέν. Το κινέζικο ημερολόγια αρχίζει το 2637 π.Χ. και έκτοτε εκτελεί κύκλους 60 ετών. Δηλαδή δεν αυξάνει γραμμικά ως το άπειρο όπως το δικό μας, αλλά κάθε 60 χρόνια μηδενίζεται και εκτελεί ξανά τον κύκλο. Το Ινδικό ημερολόγιο αρχίζει το 79 μ.Χ. Το Ισλαμικό αρχίζει από το ταξίδι του Μωάμεθ στη Μεδίνα το 622 μ.Χ. Το Ιουδαϊκό ημερολόγιο αρχίζει το 3761 π.Χ. όπου υποτίθεται πως άρχισε και η δημιουργία του κόσμου. Γενικά υπάρχουν γύρω στα 40 ενεργά ημερολόγια τώρα *. Ποιό πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε; ). Κατά πρώτον, σίγουρα θα είχε καταλάβει το ανόητο μιας τέτοιας ιδέας. Διαφορετικές γλώσσες έχουν διαφορετικά αλβάβητα και χρησιμοποιούν διαφορετικά ημερολόγια. Δεν είναι που δεν είναι λογικό το να πιστεύουμε ότι το σύμπαν είναι οργανωμένο σύμφωνα με τις αριθμητικές καταγραφές ονομάτων, το να πιστεύουμε όμως πως υπάρχουν και ισοδύναμες καταγραφές ώστε να έχουν προσαρμοστεί και στις διαφοφρετικότητες της κάθε κουλτουρας, κάτι τέτοιο τραβάει τα άκρα της αληθοφάνειας μέχρι το άπειρο. Ακόμα και το σύμπαν να ήταν όντως σχεδιασμένο τόσο παράλογα, πως θα ξέραμε ποιό "διάβασμα" ενός ατόμου θα ήταν το "σωστό"; Έχει καν νόημα η έννοια του "σωστού" σε αυτή την καλούμενη επιστήμη;

Το να αναγνωρίζουμε πως πολλά πράγματα στο σύμπαν μπορούν να εξηγηθούν ανάγωντας τα σε μαθηματικές φόρμουλες, είναι ένα πράγμα. Οι φόρμουλες μπορούν να ελεγχθούν εμπειρικά και να εξακριβωθεί η ορθότητα τους. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό πράγμα να ισχυρίζεται κάποιος πως το όνομα που σας δώσανε όταν γεννηθήκατε ήταν προκαθορισμένο να συμπέσει με την ημερομηνία γέννησης σας και να ορίζεται από κάποιους αριθμούς έτσι ώστε κάποια ιδιαίτερα άτομα (οι αριθμολόγοι!) να μπορούν να υπολογίσουν απ' αυτά το ποιός είσαστε, το τι θα γίνετε, το τι πρέπει να αισθάνεστε και το τι πρέπει να κάνετε. Είναι μακρύς ο δρόμος από την προειδοποίηση του Πλάτωνα σ' αυτούς που εισέρχοντο στην Ακαδημία του πως πρέπει να ξέρουν Γεωμετρία, ή από τον ισχυρισμό του Γαλιλαίου ότι η Φύση είναι γραμμένη με τη γλώσσα των Μαθηματικών, από την ιδέα ότι αριθμοί που σχετίζονται με το όνομα μου αποτελούν κλειδί για το ποιός προορίζομαι να γίνω. Είναι παρερμήνευση της ιστορίας να αναφέρονται σαν συνοδοιπόροι μαθηματικοί μύστες ή επιστήμονες που είχαν ερωτευθεί τα μαθηματικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο Πυθαγόρας, ο Κέπλερ, ο Πλάτωνας, ο Γαλιλαίος και ο Αϊνστάιν ήταν όλοι αριθμολόγοι, αυτό δεν θα έκανε τη θεωρία της αριθμολογία ούτε κατά ένα γιώτα πιο πιθανή.

Σχετικές καταχωρίσεις: αστρολογία, ο κώδικας της Βίβλου, βιορυθμοί, πόλωση επιβεβαίωσης, εννεάγραμμα, το Φαινόμενο Φόρερ, Γιούρι Γκέλλερ, Η Καβαλαριανή Φιλοσοφία, ο νόμος των πραγματικά μεγάλων αριθμών, απόκρυφη στατιστική και επιλεκτική κρίση


¬ Σχόλια Αναγνωστών

Περισσότερες Πληροφορίες

Brignell, John. Sorry, Wrong Number! The abuse of measurement (2000).

Dudley, Underwood. "Numerology: Comes the Revolution," Skeptical Inquirer , September/October 1998.

Paulos, John Allen. Innumeracy: Mathematical Illiteracy and Its Consequences (Vintage Books, 1990).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα