• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
• Συχνές Ερωτήσεις

 

1. SkepDic;Τι σχέση έχεις με το www.skepdic.com;
2. Σε διάφορες καταχωρίσεις βλέπω συχνά το "σ.τ.μτφ".Τι είναι αυτό ακριβώς;
3. Γιατί υπάρχουν τόσοι ανενεργοί σύνδεσμοι (dead links) στις καταχωρίσεις;
4. Βγάζεις λεφτά απο αυτο το site;

5.Ποιός σε έκανε εσένα Θεό;

6.Είναι οι σκεπτικιστές σκεπτικοί του σκεπτικισμού τους;

7.Είναι όλοι οι σκεπτικιστές άθεοι;
8.Δεν είναι ο σκεπτικισμός ένα είδος θρησκείας με την δικιά του πίστη στην επιστήμη;

9.Σε τι πιστεύουν οι σκεπτικιστές;

10.Πιστεύουν οι σκεπτικιστές ότι υπάρχει απώτερος σκοπός για την ύπαρξή του ανθρώπου;

11.Πιστεύεις ότι η λογική και η επιστήμη μπορούν να εξηγήσουν
πράγματα όπως η αγάπη και το γέλιο;
12.Οι σκεπτικιστές είναι τόσο αρνητικοί! Δεν μπορείτε να είστε πιο θετικοί;
13.Τι είναι τα Bookmarks και τα εικονίδια από κάτω τους;


1. SkepDic;Τι σχέση έχεις με το www.skepdic.com;
Το Λεξικό του Σκεπτικιστή (www.skepdic.gr) είναι η επίσημη μετάφραση του Αγγλικού αντιστοίχου του The Skeptic's Dictionary του Robert Tod Carroll. Στην συντριπτική πλειοψηφία, οι καταχωρίσεις που διαβάζετε έχουν γραφτεί απο τον ίδιο και έχουν μεταφραστεί από μένα (Γιώργο Μούστρη).

2.Σε διάφορες καταχωρίσεις βλέπω συχνά το "σ.τ.μτφ".Τι είναι αυτό ακριβώς;
Το "σ.τ.μτφ" είναι σύντμηση της φράσης "σημείωση του μεταφραστή". Όπου βλέπετε λοιπόν αυτό, σημαίνει ότι αυτά που διαβάζετε τα έχω γράψει εγώ και όχι ο R. T. Carroll.

3. Γιατί υπάρχουν τόσοι ανενεργοί σύνδεσμοι (dead links) στις καταχωρίσεις;
Το αρχικό Αγγλικό site περιέχει πάνω από 450 καταχωρίσεις. Κάθε καταχώριση έχει μέσα στο κείμενο συνδέσμους(links) σε άλλες σχετικές καταχωρίσεις του ίδιου site (του skepdic δηλαδή). Κατά την μετάφραση λοιπόν, για να μην ψάχνω εκ των υστέρων μια μια τις καταχωρίσεις για να βάζω τα links, τα συμπληρώνω εκείνη την στιγμή με την προϋπόθεση βέβαια ότι στο μέλλον το link θα γίνει ενεργό. Αυτό θα συμβεί όταν μεταφραστεί η αντίστοιχη καταχώριση.Μέχρι όμως να γίνει αυτό, το link θα είναι ανενεργό και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γι'αυτό.

4. Βγάζεις λεφτά απο αυτο το site;
Όχι. Ούτε ευρώλεπτο τσακιστό!

5.Ποιός σε έκανε εσένα Θεό;
Υποθέτω ότι εννοείτε, ποιός μου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητώ ιδέες και δοξασίες χιλιάδων ετών που έχουν υιοθετηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να σκέφτεστε ότι είναι αλαζονικό και απρεπές να προκαλώ αγαπημένες πεποιθήσεις μιας και αυτοί που τις κρατούν είναι πιο σοφοί και πιο έξυπνοι από μένα. Η εναλλακτική λύση, όπως την βλέπω εγώ, θα ήταν να δεχόμαστε τα πράγματα βασιζόμενοι στην πίστη χωρίς να τα σκεφτόμαστε ή να τα σκεφτόμαστε και να τα εξετάζουμε όταν αρχίζουν και αντιπαραθέτονται με κατεστημένες απόψεις οπότε και σε εκείνο το σημείο δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε. Καμία από τις δυο αυτές περιπτώσεις δεν μου φαίνεται ορθή.

Προσπαθώ να καταλάβω τους περιορισμούς του ανθρωπίνου νου και να βασίζω τις απόψεις μου στα καλύτερα δεδομένα που υπάρχουν, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες μεθόδους έρευνας και ανάλυσης, εξετάζοντας τα καλύτερα επιχειρήματα. Όλες μου οι πεποιθήσεις είναι διερευνητικές αν και πιστεύω ότι είναι μάλλον σωστές παρά λάθος.

Δεν έχω πρότερη άποψη για το τι είναι σωστό ή λάθος ούτε ξεκινώ με μια δοξασία και προσπαθώ μετά να την υπερασπιστώ. Όπως όλοι οι άνθρωποι, κάνω σφάλματα και προτιμώ να τα διορθώνω παρά να τα διαιωνίζω.

6.Είναι οι σκεπτικιστές σκεπτικοί του σκεπτικισμού τους;
Η ερώτηση αυτή διατυπώνεται συχνά από αυτούς που νομίζουν ότι μοιάζει με την ερώτηση του Αυγουστίνου "Μπορώ να αμφιβάλλω ότι αμφιβάλλω;". Η απάντηση είναι "Όχι, αν αυτός που αμφιβάλλει είναι ο Αυγουστίνος ή ο Καρτέσιος, αλλά Ναι αν αυτός που αμφιβάλλει είναι ο Γκλάνβιλ ή ο Χιούμ."

7.Είναι όλοι οι σκεπτικιστές άθεοι;
Όχι. Μερικοί σκεπτικιστές είναι άθεοι, μερικοί είναι αγνωστικιστές και μερικοί είναι θεϊστές.

8.Δεν είναι ο σκεπτικισμός ένα είδος θρησκείας με την δικιά του πίστη στην επιστήμη;
Όχι. Ο σκεπτικισμός δεν είναι ένα σύνολο αξιών ούτε περιλαμβάνει την τέλεση ιεροτελεστιών, δεν λατρεύει κανέναν και τίποτα και δεν συνηγορεί υπέρ κάποιου συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Η πίστη στην επιστήμη δεν βασίζεται στην εδραία πίστη και δεν είναι άνευ όρων. Οι επιστημονικές θεωρίες είναι διερευνητικές και υπόκεινται σε αλλαγές και μετατροπές σε αντίθεση με τα θρησκευτικά δόγματα.Η επιστήμη προσπαθεί να ξεριζώσει τα λάθη, όχι να τα διαιωνίσει με το να απαγορεύει την κριτική όπως κάνουν οι θρησκείες.

9.Σε τι πιστεύουν οι σκεπτικιστές;
Ο Σκεπτικισμός δεν είναι ένα σύνολο αξιών, οπότε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να τα πιστεύουν όλοι οι σκεπτικιστές. Ακόμη και αν υπήρχαν,δεν θα φανέρωναν τίποτα για τον σκεπτικισμό μιας και τα ίδια πράγματα θα μπορούσαν να τα πιστεύουν και αυτοί που δεν είναι σκεπτικιστές.

10.Πιστεύουν οι σκεπτικιστές ότι υπάρχει απώτερος σκοπός για την ύπαρξή του ανθρώπου;
Μερικοί ναι, μερικοί όχι. Πιστεύω ότι ο καθένας διαμορφώνει μόνος του το νόημα της ζωής του. Αν αυτά που κάνετε έχουν νόημα, τότε η ζωή σας έχει νόημα. Αν όχι τότε η ζωή σας είναι χωρίς σκοπό.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ανούσια.

11.Πιστεύεις ότι η λογική και η επιστήμη μπορούν να εξηγήσουν πράγματα όπως η αγάπη και το γέλιο;
Ναι, σε μεγάλο βαθμό, αλλά όπως και οτιδήποτε απαιτεί εμπειρία, η εσωτερική οπτική, ή εσωτερικό βίωμα, δεν μπορεί να αναχθεί στην οπτική κάποιου τρίτου. Δηλαδή το πως εγώ βιώνω μια κατάσταση, δεν μπορώ να το ανάγω σε κάτι άλλο που έχει βάση το πως βιώνετε εσείς μια κατάσταση. Τα συναισθήματα και η διάθεση μπορούν να μελετηθούν επιστημονικά αλλά υπάρχει πάντα το υποκειμενικό στοιχείο μέσα το οποίο υπερβαίνει την επιστήμη. Δεν υπερβαίνει όμως και την φύση. Στο κέντρο του προβλήματος αυτού βρίσκεται η φύση της ανθρώπινης συνείδησης. Η επιστήμη δεν γνωρίζει ποιά είναι η φύση της συνείδησης οπότε και δεν μπορεί να την ερευνήσει. Το πρόβλημα αυτό βασάνιζε και βασανίζει τους φιλοσόφους σε όλους του αιώνες. Απο τον Πλάτωνα και τον "κόσμο των ιδεών" μέχρι τους σημερινούς ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν όμως σήμερα αξιόλογες προσπάθειες, όπως η θεωρία των μικροσωλινίσκων (MT's) του Δημήτρη Νανόπουλου, που επιχειρούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Η υποκειμενική εμπειρία δεν υπερβαίνει την φύση και το να νομίζει κάποιος ότι επειδή κάτι δεν μπορεί να αναχθεί σε κάτι άλλο, έχει ανοίξει μια πόρτα προς το υπερφυσικό, είναι κατά την γνώμη μου αυταπάτη.

12.Οι σκεπτικιστές είναι τόσο αρνητικοί!Δεν μπορείτε να είστε πιο θετικοί;
Το να είσαι αρνητικός μπορεί να είναι θετικό. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι μηδενιστής και του να είσαι αρνητικός, με την έννοια του να είσαι προσεκτικός πριν αποδεχθείς έναν ισχυρισμό ή μια εξήγηση για κάτι. Ο μηδενιστής αρνείται την αξία των πάντων. Για μένα, πολλοί θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι μηδενιστές μιας και αρνούνται την αξία οποιουδήποτε πράγματος στον κόσμο. Οι ηγέτες την θρησκειών συχνά απορρίπτουν την οικογένεια, την αναπαραγωγή, τις απολαύσεις του σώματος, της τέχνης και της φύσης. Πολλοί άγιοι απορρίπτουν αυτόν τον κόσμο και ζουν σαν ερημίτες ή πηγαίνουν σε μοναστικά τάγματα απορρίπτοντας την κοινωνία. Αυτοί είναι οι πραγματικοί μηδενιστές που είναι αρνητικοί κατά ένα παθολογικό τρόπο. Μπορείτε να το δείτε ως εξής: είσαι αρνητικός όταν λες σε ένα παιδί να μην παίζει στον δρόμο ή όταν ασκείς κριτική στον γείτονά σου που πουλάει πορνογραφικό υλικό σε παιδιά; Το να είσαι κριτικός και προσεκτικός, και να απορρίπτεις συμπεριφορές και απόψεις, έχει συχνά θετικά αποτελέσματα.

13.Τι είναι τα Bookmarks και τα εικονίδια από κάτω τους;
Τα Bookmarks είναι διάφορες σελίδες που έχω βρει στο internet και τις θεωρώ ενδιαφέρουσες (είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο...). Αυτές λοιπόν τις παρουσιάζω στο skepdic για να τις δείτε και εσείς. Τα bookmars αυτά στηρίζονται στο del.icio.us το οποίο είναι μια υπηρεσία για social bookmarking. Τα bookmark μου μπορείτε να τα δείτε και από την ίδια τη σελίδα του del.icio.us. Το πρώτο εικονίδιο από αριστερά σας πηγαίνει εκεί. Το δεύτερο είναι ένα RSS feed για τα bookmarks μου που προσφέρει το del.icio.us. Το τρίτο είναι για να με προσθέσετε στο network σας (μόνο αν έχετε λογαριασμό στο del.icio.us).

Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα