• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
• Εισαγωγή

 

Το Λεξικό του Σκεπτικιστή παρέχει ορισμούς,επιχειρηματολογία και δοκίμια πάνω σε θέματα παραφυσικα,μεταφυσικά,θρησκειολογικά, ψευδοεπιστημονικά και γενικά απόκρυφα. Χρησιμοποιούμε τον όρο απόκρυφα για να αναφερθούμε σε όλα αυτά τα θέματα.

Προειδοποιούμε τον αναγνώστη οτι το Λεξικό του Σκεπτικιστή δεν προσπαθεί να θέσει τα θέματα αυτά επί τάπητος και να παρουσιάσει μια ουδέτερη αναφορά.Η θέση του Λεξικού είναι ξεκάθαρα κριτική απέναντι τους.Αν μη τι άλλο, είναι ένα μικρό αντίβαρο στον τεράστιο όγκο της βιβλιογραφίας απόκρυφων θεμάτων.

Ένας άλλος στόχος του Λεξικού του Σκεπτικιστή είναι να παράσχει αναφορές στις καλύτερες σκεπτικιστικες κριτικές των θεμάτων που αναλύονται. Υπό αυτή λοιπόν την σκοπιά, το Λεξικό του Σκεπτικιστή αποτελεί ανεκτίμητο βοήθημα σε όσους θέλουν να ερευνήσουν τα θέματα βαθύτερα, έχοντας πάντα όμως σαν οδηγό τον ορθολογιστικό αντίλογο και την λογική.

Δυστυχώς, αν και ζούμε σε ένα κόσμο όπου η γνώση και η τεχνολογία κάνει άλματα, βλέπουμε να κυριαρχεί η προκατάληψη, το παράλογο, το μεταφυσικό και η ευκολοπιστία. Απο "γκουρού" και "θεραπευτές" που υπόσχονται υγεία και ευτυχία (και τα πρόσφατα παραδείγματα στην Ελλάδα ανέδειξαν μόνο την κορυφή του παγόβουνο) μέχρι οργανωμένες θρησκείες ή αιρέσεις που προσπαθούν να εξουσιάσουν τον άνθρωπο για να αποκτήσουν επιρροή και δύναμη (με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα) και απο την καθημερινή αποδοχή του ανόητου και του ανωφελούς (π.χ. αστρολογία) μέχρι την εσκεμμένη διαστρέβλωση επιστημονικών θεωριών και ιδεών για την εξυπηρέτηση προσωπικών ιδεοληψιών ("επιστήμη" της δημιουργίας, φυλετικός διαχωρισμός της νοημοσύνης, ρατσισμός), ο σημερινός άνθρωπος βρίσκεται μέσα σε μια θάλασσα παραλόγου.

Ελπίζουμε το Λεξικό του Σκεπτικιστή να αποτελέσει μια μικρή σανίδα σωτηρίας.

Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα