• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ρεφλεξολογία

Η μάλαξη των ποδιών για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών. Τη δεκαετία του '30, η Eunice Ingham φωτογραφία από το http://en.wikipedia.org/wiki/Reflexology(1889-1974) εφάρμοσε τη Λεπίδα του Όκκαμ στα διδάγματα του Δρ. William Fitzgerald περί Ζωνών Θεραπείας (1917) και βάφτισε το αποτέλεσμα "ρεφλεξολογία". Κατήργησε όλες τις ζώνες ενέργειας του Fitzgerald - έλεγε ότι υπάρχουν 10 τέτοιες ζώνες στο σώμα- εκτός από αυτή στα πόδια. Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην ατεκμηρίωτη πεποίθηση ότι κάθε μέρος των πελμάτων είναι ένας καθρέπτης ενός οργάνου του σώματος. Το μεγάλο δάχτυλο για παράδειγμα, θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει το κεφάλι. Όπως η ιριδολογία χαρτογραφεί το σώμα πάνω στην ίριδα, έτσι και η ρεφλεξολογία χαρτογραφεί το σώμα στα πέλματα, με το δεξί πέλμα ν' αντιστοιχεί στο δεξί μέρος του σώματος και το αριστερό πέλμα στο αριστερό μέρος του σώματος. Επειδή στα πέλματα αντικατοπτρίζεται ολόκληρο το σώμα, οι ρεφλεξολόγοι θεωρούν τους εαυτούς τους σαν ολιστικούς ιατρούς, και όχι ιατρούς των ποδιών. Υποτίθεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι εξασκούσαν τη ρεφλεξολογία, η οποία είναι και αρκετά δημοφιλής στην Ευρώπη.

Αυτοί που εξασκούν τη ρεφλεξολογία ισχυρίζονται πως μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία άλγεων και πόνων με το να μαλάσσουν τα σωστά σημεία στα πέλματα. Λέγεται, απ' αυτούς που την εξασκούν, πως η ρεφλεξολογία μπορεί να θεραπεύσει πόνους ημικρανίας. Μπορεί να επαναφέρει την αρμονία σε ορμονικές διαταραχές και να θεραπεύσει αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα. Αν έχετε πρόβλημα με τη μέση σας, ένα μασάζ στο σωστό σημείο στο σωστό πόδι, μπορεί να απαλύνει τον πόνο σας. Αν υποφέρετε από κυκλοφορικά προβλήματα ή έχετε πολύ στρες, η ρεφλεξολογία σας υπόσχεται την ανακούφιση.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της ρεφλεξολογίας και πολλά ονόματα γι' αυτές τις παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των Ζωνοθεραπεία, Vacuflex, και Vita Flex. Κάποιοι πεντικιουρίστες είναι επίσης και ρεφλεξολόγοι, αν και δεν υπάρχει αναγκαία συσχέτιση μεταξύ των δυο. Ορισμένοι ρεφλεξολόγοι αρνούνται το ότι διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθένειες αλλά ισχυρίζονται ότι επαναφέρουν την "ισορροπία" στην "ενέργεια" του ατόμου.

Η ρεφλεξολογία συχνά συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες και πρακτικές όπως η πιεσοθεραπεία, το shiatsu, η yoga, το tai chi κλπ. και συχνά περιλαμβάνει τα χέρια καθώς και άλλα μέλη ή ζώνες του σώματος· όχι μόνο τα πόδια. Η ρεφλεξολογία, με την ιδέα της ότι υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ ειδικών σημείων πίεσης και της ροής του τσι στα διάφορα όργανα, φαίνεται να είναι μια παραλλαγή της πιεσοθεραπείας. Η θεραπεία πολικότητας, μια παραλλαγή τη ρεφλεξολογίας, αντικαθιστά την εναντίωση του γιν με το γιανγκ με τις θετικές/αρνητικές φορτίσεις των μερών του σώματος (το δεξί μέρος του σώματος είναι θετικά φορτισμένο). Το μασάζ υποτίθεται πως επαναφέρει την ισορροπία της ενέργειας. Στη θεραπεία πολικότητας, το πέλμα είναι ένα μόνο από τα πολλά σημεία κλειδιά για μασάζ.

Ένας λόγος που το μασάζ στα πέλματα μπορεί να είναι τόσο ευχάριστο και που σχετίζεται με σημαντική βελτίωση στη διάθεση κάποιου, είναι ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα πέλματα βρίσκεται δίπλα στην περιοχή που συνδέεται με τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να υπάρχει κάποια νευρωνική επικάλυψη. Ο νευροεπιστήμονας V.S. Ramachandran έγραψε για ένα άτομο του οποίου είχε ακρωτηριαστεί το ένα πόδι και που βίωνε οργασμό στα φαντασματικό του πέλμα (1998: 36-37). "Στους χάρτες σώματος του εγκεφάλου, τα γεννητικά όργανα είναι δίπλα στο πέλμα" σημειώνει, και εικάζει ότι αυτό μπορεί να εξηγεί και τα φετίχ που έχουν κάποιοι με τα πόδια.

Σχετικές καταχωρίσεις: βελονισμός, ιριδολογία και εναλλακτική ιατρική


Περισσότερες πληροφορίες

Barrett, Stephen and William T. Jarvis. eds. The Health Robbers: A Close Look at Quackery in America , (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1993),

Ramachandran, V.S. and Sandra Blakeslee. Phantoms in the Brain (Quill William Morrow, 1998).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα