• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ενέργεια

Στην φυσική, η βασική ιδέα της ενέργειας είναι η ικανότητα ενός φυσικού συστήματος να παράγει κάποιο "έργο". Το "έργο" ορίζεται σαν το γινόμενο της δύναμης επί την απόσταση που διανύθηκε για όσο ασκούταν η δύναμη. Ο όρος "Ενέργεια" υποδηλώνει την ικανότητα για την μετακίνηση πραγμάτων, είτε αυτά είναι πραγματικά είτε εν δυνάμει. Ο New Age πνευματισμός αφορά σχεδόν αποκλειστικά στην ενδυνάμωση. Το New Age πρόκειται για την ενίσχυση της ενέργειας μας, για την εναρμόνιση με την ενέργεια του σύμπαντος, για την χειραγώγηση της ενέργειας ώστε να νιώσετε ευτυχισμένοι, γεμάτοι , επιτυχημένοι και αξιαγάπητοι. Κοντολογίς, το New Age αφορά στο να μοιάσετε με Θεό, μια παντοδύναμη οντότητα που μπορεί να εξασκεί μαγεία και να μετακινεί πράγματα με την θέληση του.

Φυσικά, η ενέργεια του New Age δεν έχει τίποτα να κάνει με την μηχανική, τον ηλεκτρισμό ή τους ατομικούς πυρήνες. Η ενέργεια του New Age έχει περισσότερο να κάνει με το τσι και το πράνα. Η New Age ενέργεια δεν είναι μετρήσιμη από κανένα τωρινό επιστημονικό όργανο και πιστεύεται ότι δεν είναι μόνο η πηγή της ζωής αλλά και της υγείας. Δεν υπάρχουν έργια, Τζάουλς, ηλεκτρονιοβόλτς ή θερμίδες για τη New Age ενέργεια. Αυτή η ενέργεια είναι έξω από τα δεσμά μιας επιστημονικά ελεγχόμενης μελέτης. Μόνο θεραπευτές με ειδικές ικανότητες στο να "ξεμπλοκάρουν","εναρμονίζουν", "ενοποιούν", "συντονίζουν","ευθυγραμμίζουν", "διοχετεύουν", ή γενικά να μεταχειρίζονται αυτή τη New Age ενέργεια, μπορούν να την μετρήσουν. Πως; Την μετρούν νιώθοντας την. Τα ενεργειακά φάρμακα βασίζονται πάνω σε παραλλαγές της μεταφυσικής θεωρίας που ονομάζεται βιταλισμός, μιας θεωρίας που είναι ξεχασμένη στην Δύση για πάνω από ένα αιώνα.Η αγυρτεία του New Age συχνά υποστηρίζει ότι όσο πιο παλιά είναι μια θεωρία, τόσο περισσότερο πρέπει να την πιστεύουμε.

Λίγα πράγματα είναι πιο εκφοβιστικά στους μη-επιστήμονες, από την μοντέρνα φυσική. Ακόμα και μορφωμένα άτομα έχουν πρόβλημα στο να κατανοήσουν έστω και τους πιο βασικούς ισχυρισμούς για τις οντότητες ή τις εν δυνάμει οντότητες του υποατομικού κόσμου, για να μην αναφέρουμε τους εξωτικούς ισχυρισμούς για οντότητες και αντικείμενα στα πέρατα του σύμπαντος. Ακόμα και οι έννοιες του "υποατομικού" και του "πέρατος του σύμπαντος" σαστίζουν το νου. Ίσως λόγω της δυσκολίας και του απροσπέλαστου της μοντέρνας φυσικής, είναι που μη μορφωμένα άτομα χλευάζουν την επιστήμη και βρίσκουν παρηγοριά σε δογματικές και συντηρητικές θρησκευτικές ερμηνείες για την προέλευση της φύσης και του σύμπαντος.

Μια άλλη αντίδραση στην φαινομενικά υπερβατική φύση των ιδεών της μοντέρνας φυσικής είναι οι απόπειρες να εξηγήσουν αυτές τις ιδέες με όρους αρχαίων μεταφυσικών δογμάτων που είναι δημοφιλή για χιλιάδες χρόνια σε εξωτικά μέρη (για τον δυτικό άνθρωπο), όπως η Ινδία και η Κίνα. Αυτή η ιδέα της "αρμονίας" μεταξύ των αρχαίων μεταφυσικών δογμάτων και της μοντέρνας φυσικής είναι ιδιαίτερα συμπαθής γι'αυτούς που δέχονται την επιστήμη και απορίπτουν τα Χριστιανικά δόγματα με τα οποία μεγάλωσαν, αλλά έχουν ακόμα πνευματικές ανησυχίες.Η πίστη σε αυτήν την "αρμονία" μεταξύ της Αρχαίας Ανατολής και της Μοντέρνας Δύσης έχει το προτέρημα ότι επιτρέπει σε κάποιον να αποφεύγει να φαίνεται σαν ένας ηλίθιος που απορίπτει την επιστήμη για χάριν της θρησκείας. Σαν τέτοια, έχει τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον "επιστημονικό δημιουργισμό": επαναδημιουργεί την επιστήμη καθ' εικόνα της και για τους δικούς της σκοπούς.Η Επιστήμη είναι η θεραπαινίδα της Θρησκείας και της Μεταφυσικής, όπως ήταν και η Φιλοσοφία για την Θεολογία τον Μεσαίωνα.

Συμπεριφερόμενοι σαν επιταχυντές πάνω σε ατομικά σωματίδια, οι θεωρητικοί του New Age διαλύουν ιδέες σε κομμάτια, μόνο που τα κομμάτια αυτά ανακατεύονται με τρόπους που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Heisenberg. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να μιλάμε και για "εναλλακτική φυσική", γιατί αυτό που έχουν κάνει στις ιδέες τις μοντέρνας φυσικής είναι το να τις έχουν μετατρέψει σε μεταφυσική με την δικιά της τεχνολογία και την δικιά της γραμμή προϊόντων. Τίποτα δεν το επιδεικνύει αυτό καλύτερα από την New Age σύλληψη της "ενέργειας".

Εν κατακλείδι, η 9χρονη Emily Rosa τέσταρε 21 επαγγελματίες του θεραπευτικού αγγίγματος για να δει αν μπορούσαν να νιώσουν την ζωτική της ενέργεια όταν δεν έβλεπαν την πηγη της. Το τέστ ήταν αρκετά απλό και φαίνεται να υποδηλώνει καθαρά ότι δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ενέργεια της όταν το χέρι της πλησίαζε το δικό τους. Είχαν 50% πιθανότητα να μαντέψουν σωστά και όμως ήταν σωστοί κατά 44% σε 280 δοκιμές. Αν δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την ενέργεια πως μπορούν να την χειριστούν ή να την μεταφέρουν; Τι ακριβώς ανιχνεύουν; Στην Δρ. Dolores Krieger, μια από τους ιδρυτές του θεραπευτικού αγγίγματος, προσφέρθηκαν $1,000,000 από τον James Randi για να επιδείξει ότι αυτή, ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να ανιχνεύσει το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο. Μέχρι τώρα η Δρ. Dolores Krieger έχει αρνηθεί το τέστ.


Περισσότερες Πληροφορίες

Randi, James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press, 1995).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα