• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αγυρτεία

Η Αγυρτεία ήταν ένας υποτιμητικός όρος που περιέγραφε τον ιατρικό τσαρλατανισμό. Καθώς ο ιατρικός τσαρλατανισμός έγινε δημοφιλής και καθώς το να χρησιμοποιούμε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς έγινε πολιτικά μη-ορθό, εκτός για τις πρώην καταπιεσμένες μάζες, η αγυρτεία μεταλλάχθηκε σε εναλλακτική- συμπληρωματική ιατρική από αυτούς που την εξασκούν, και σε αναπόδεικτες θεραπείες και αμφισβητήσιμες μεθόδους, απ' αυτούς που την επικρίνουν. Όταν η αγυρτεία συνδυάζεται με κανονικά επιστημονικά φάρμακα, η τελευταία ονομάζεται γενική τάση επεκτασιμότητας και το αποτέλεσμαολοκληρωτική ιατρική, απ' αυτούς που την εξασκούν.

Η αγυρτεία συνήθως συμπεριλαμβάνει μεταφυσική και πράγματα όπως η συμπαθητική μαγεία ή πνευματισμό με θεραπείες. Συχνά, το κυριότερο προσόν της αγυρτείας είναι η απάτη και η χορήγηση άχρηστων φαρμάκων σε ευάλωτους ανθρώπους που πεθαίνουν. Ότι λείπει από την αγυρτεία σε επιστημονική γνώση και μελέτη, το αναπληρώνει με μεγάλες μερίδες συμπόνοιας και υπερβολικές δόσεις ψεύτικων ελπίδων.


Περισσότερες πληροφορίες

Barrett, Stephen and William T. Jarvis. eds. The Health Robbers: A Close Look at Quackery in America , (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1993).

Gardner, Martin. Fads and Fallacies in the Name of Science (New York: Dover Publications, Inc., 1957), ch. 16.

Randi, James. The Faith Healers (Amherst, N.Y.: Prometheus Books , 1989).

Raso, Jack. "Alternative" Healthcare: A Comprehensive Guide (Amherst, NY: Prometheus Books, 1994).

Raso, Jack. "Mystical Medical Alternativism," Skeptical Inquirer , Sept/Oct 1995.

Stenger, Victor J. "Quantum Quackery," Skeptical Inquirer . January/February 1997.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα