• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Νατουροπαθητική

Η νατουροπαθητική είναι ένα σύστημα αγωγής και θεραπείας που στηρίζεται αποκλειστικά σε φυσικά "φάρμακα" όπως το ηλιακό φως, το νερό, ο αέρας, συμπληρούμενα με δίαιτες και θεραπείες όπως το μασάζ. Κάποιοι όμως νατουροπαθητικοί έχουν κατά καιρούς συνταγογραφήσει τέτοιες αφύσικες θεραπείες όπως υδροθεραπεία του κόλου για ασθένειες όπως το άσθμα και η αρθρίτιδα.

Η νατουροπαθητική βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα αυτό-θεραπεύεται. Το σώμα θα επισκευάσει τον εαυτό του και θα ανακάμψει από ασθένειες αυθόρμητα αν βρίσκεται σε ένα υγιές περιβάλον. Οι νατουροπαθητικοί έχουν πολλές θεραπείες και συστάσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος ώστε το σώμα αυθόρμητα να αρχίσει να ιάται.

Οι νατουροπαθητικοί ισχυρίζονται πως είναι ολιστικοί, που σημαίνει ότι το φυσικό σώμα είναι ενωμένο με μια υπερφυσική ψυχή και ένα μη-φυσικό (μη-υλικό) νου και πως τα τρία αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια μονάδα, ότι και αν σημαίνει αυτό. Η νατουροπαθητική αρέσκεται σε όρους όπως "ισορροπία", "αρμονία" και "ενέργεια". Συχνά έχεις τις ρίζες της στο μυστικισμό και στη μεταφυσική πίστη του βιταλισμού ( Barrett ).

Οι νατουροπαθητικοί είναι επίσης επιρρεπείς στο να κάνουν μεγαλειώδεις ισχυρισμούς για κάποιο βότανο ή θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, μόνο γιατροί είναι ικανοί να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να δουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου ατόμου κατευνάστηκε κατά οποιοδήποτε τρόπο ( Green ). Οι νατουροπαθητικοί υποθέτουν πως αρκετές ασθένειες, μάζι και ο καρκίνος, προκαλούνται από ανοσοποιητικά συστήματα που έχουν υποστεί βλάβη. ( Το ανοσοποιητικό σύστημα, με απλά λόγια, είναι ο μηχανισμός του σώματος που επιτίθεται σε οτιδήποτε δεν είναι "εαυτός του". Σε μερικές περιπτώσεις όμως αντί να επιτεθεί σε "ξένα σώματα", όπως ιοί, μύκητες ή βακτήρια, το ανοσοποιητικό σύστημα αποσυντονίζεται και επιτίθεται σε δικά του κύτταρα, όπως π.χ. στο λύκο και στη σκλήρυνση κατά πλάκας). Οι νατουροπαθητικοί προάγουν επίσης την ιδέα ότι ο νους μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς και την υγεία. "Όμως, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό πως οι "εναλλακτικές" μέθοδοι λειτουργούν --στον καρκίνο ή σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια-- μέσω ενός ανοσοποιητικού μηχανισμού" ( Green ). Παραπέρα, οι αποδείξεις πως ασθένειες όπως ο καρκίνος συμβαίνουν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εκλείπουν. Αυτή είναι μια υπόθεση η οποία γίνεται από πολλούς νατουροπαθητικούς αλλά δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Οι ανοσολόγοι έχουν δείξει πως οι πιο κοινοί καρκίνοι ακμάζουν σε άτομα με πλήρως λειτουργικό και ικανό ανοσοποιητικό σύστημα ( Green ). Η ιδέα πως βιταμίνες, κολλοειδή άλατα, βότανα, κλύσματα με καφέ, εκχύσεις στο κόλον, διαλογισμός κλπ. μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συνεπώς να επαναφέρουν την υγεία, είναι ολότελα ψευδείς. Από τη μια, δεν είναι απαραίτητο ένας ασθενής να έχει κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πως οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες είτε βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα είτε δίνουν την ευκαιρία στο σώμα να γιατρέψει τον εαυτό του.

Η νατουροπαθητική συχνά, αν όχι πάντα, εξασκείται σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές. Το Πανεπιστήμιο Bastyr, μια κορυφαία σχολή νατουροπαθητικής από το 1978, προσφέρει οδηγίες σε θέματα όπως βελονισμός και "πνευματικότητα". Οι περισσότερες συμβουλές των νατουροπαθητικών είναι σωστές, π.χ. κόφτε το κάπνισμα, τρώτε πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, να έχετε καλή διατροφή κλπ. Ισχυρισμοί πως αυτά και πρακτικές όπως οι εκχύσεις στο κόλον ή τα κλύσματα με καφέ "αποτοξινώνουν" το σώμα ή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα ή προάγουν την "ομοιόσταση", "αρμονία", ισορροπία", "ζωτικότητα" κλπ. είναι υπερβολικές και δεν στηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα.

Σχετικές καταχωρίσεις:εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές, Αγιουρβεδική ιατρική, χειροπρακτική, ομοιοπαθητική, φυσικός


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα