• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αγιουρβεδική ιατρική

Αφού μπορείτε να κουνήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας με την πιο αμυδρή σας
πρόθεση, γιατί δεν μπορείτε τότε να επαναρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι;

Αν μπορούσατε να ζήσετε στη στιγμή θα βλέπατε την ουσία της αιωνιότητας
και όταν μεταβολίζετε την εμπειρία της αιωνιότητας το σώμα σας δεν γερνά.

Η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της ζωής και έχει μια πολύ βασική, απλή προσέγγιση,
η οποία είναι ότι είμαστε μέρος του σύμπαντος και το σύμπαν είναι ευφυές και το
ανθρώπινο σώμα είναι μέρος του κοσμικού σώματος, και ο ανθρώπινος νους είναι
μέρος του κοσμικού νου, και το άτομο και το σύμπαν είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα
αλλά με διαφορετική μορφή, και οσο περισσότερο είμαστε σε επαφή μ' αυτή την
βαθύτερη πραγματικότητα, απ' όπου έρχονται τα πάντα, τόσο περισσότερο θα
είμαστε ικανοί να γιατρέψουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα να γιατρέψουμε και
τον πλανήτη μας
. -- Deepak Chopra

Η Αγιουρβεδική ιατρική είναι μια "εναλλακτική" ιατρική πρακτική που ισχυρίζεται ότι είναι η παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας. Η λέξη Αγιουρβέδα βασίζεται σε δυο Σανσκριτικούς όρους: άγιου (ayu) που σημαίνει ζωή, και βέδα (veda) που σημαίνει γνώση ή επιστήμη. Μιας και λέγεται πως η πρακτική αυτή είναι 5000 ετών, αυτό που θεωρεί σαν γνώση ή επιστήμη μπορεί να μην συμπίπτει με τις νεώτερες πληροφορίες που κατέχει η Δυτική ιατρική. Όπως και να 'χει, οι περισσότερες από τις αρχαίες θεραπείες δεν είναι καταγεγραμμένες και αυτό που ονομάζεται παραδοσιακή Ινδική ιατρική είναι, ως επί το πλείστον, κάτι που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80 από τον Maharishi Mahesh Yogi ( Barrett ), ο οποίος και εισήγαγε τον Υπερβατικό Διαλογισμό στo δυτικό κόσμο. Ο "απόστολος" του κινήματος αυτού είναι ο Deepack Chopra (Ντίπακ Τσόπρα) που έχει κάνει όσα κανείς άλλος για να διαδώσει τα καλά λόγια για τα θαύματα της Αγιουρβέδα.

Η Αγιουρβεδικές θεραπείες είναι κυρίως διαιτητικές και βοτανικές. Οι ασθενείς διαχωρίζονται σε τύπους σώματος, ή prakriti, που καθορίζονται από τις αναλογίες των τριών doshas (ντόσας). Τα doshas υποτίθεται πως ρυθμίζουν την αρμονία σώματος-νου. Οι ασθένειες και οι παθήσεις θεωρούνται ότι ωφείλονται σε έλλειψη ισορροπίας των doshas. Η θεραπεία στοχεύει στο να αποκαταστήσει την ισορροπία ή την αρμονία στο σύστημα σώματος-νου. Το Vata (βάτα), που αποτελείται από αέρα και χώρο, υποτίθεται πως κυβερνά όλες τις κινήσεις στο σώμα και στο νου, και πρέπει να κρατιέται σε καλή ισορροπία. Πάρα πολύ Vata οδηγεί σε "ανησυχία, αυπνία, κράμπες και δυσκοιλιότητα...Το Vata ελέγχει τη ροή αίματος, την ούρηση και την αφόδευση, την αναπνοή και την κίνηση των σκέψεων μέσα στο νού". Το Vata ελέγχει και άλλες δυο αρχές, το Pitta και το Kapha. Το Pitta (πίττα) λέγεται ότι αποτελείται από νερό και φωτιά και υποτίθεται πως κυβερνά "όλη τη θερμότητα, το μεταβολισμό και την μεταλλαγή του σώματος και του νου. Ελέγχει το πως χωνεύουμε τις τροφές, πως μεταβολίζουμε τις αισθητηριακές μας αντιλήψεις και το πως διακρίνουμε μεταξύ καλού και κακού". Το Pitta πρέπει να βρίσκεται και αυτό σε ισορροπία. "Πολύ Pitta μπορεί να οδηγήσει σε θυμό, κριτική, έλκη, εξανθήματα και σε αραίωση μαλλιών". Το Kapha (κάφα) αποτελείται από τη γη και το νερό. "Το Kapha κρατάει ενωμένα τα στοιχεία στο σώμα, παρέχοντας έτσι το υλικό για την υλική δομή. Αυτό το dosha συντηρεί την ανθεκτικότητα του σώματος...Το Kapha λιπαίνει τις αρθρώσεις, παρέχει υγρασία στο δέρμα, βοηθά στην επούλωση πληγών, γεμίζει το χώρο μέσα στο σώμα, δίνει βιολογική δύναμη, ζωντάνια και ευστάθεια, υποστηρίζει την διατήρηση μνημών, δίνει ενέργεια στην καρδιά και στους πνεύμονες και συντηρεί την ανοσία... Το Kapha είναι υπεύθυνο για τα αισθήματα της προσκόλλησης, της απληστίας και της χρόνιας ζήλιας. Εκφράζεται επίσης και μέσα από τις τάσεις για ηρεμία, συγχώρεση και αγάπη". Πολύ Kapha οδηγεί σε λήθαργο και σε αύξηση του βάρους, όπως επίσης και σε υπεραιμία και σε αλλεργίες.

Με βάση την παραπάνω μεταφυσική φυσιολογία, η Αγιουρβέδα προτείνει πράγματα όπως: για να ηρεμήσετε το Kapha να τρώτε καυτερά φαγητά και ν' αποφεύγετε τα γλυκά φαγητά, εκτός από το μέλι αλλά χωρίς να το έχετε ζεστάνει. Ν' αποφεύγετε τις τομάτες και τα καρύδια. Η γαλοπούλα είναι καλή αλλά αποφεύγετε το λαγό και το φασιανό. Αν έχετε πολύ Pitta τότε δοκιμάστε το εξής: φάτε γλυκά φαγητά και αποφύγετε τα καυτερα. Φάτε καρύδια. Για να μειώσετε το Vata: φάτε γλυκά, ξινά και αλμυρά φαγητά. Αποφύγετε τα καυτερά. Τα καρύδια είναι καλά, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο διαλογισμός είναι επίσης μια σημαντική θεραπεία στην Αγιουρβέδα. Πέρα από τα οφέλη της χαλάρωσης και του διαλογισμού, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους πολλούς και εντυπωσιακούς ισχυρισμούς που γίνονται εκ μέρους της Αγιουρβεδικής ιατρικής. Ακόμη και οι ισχυρισμοί που γίνονται για τα σημαντικά οφέλη υγείας του Υπερβατικού Διαλογισμού, έχουν μεγαλοποιηθεί και διαστρεβλωθεί ( Wheeler ).

Σχετικές καταχωρίσεις:πόλωση επιβεβαίωσης, πραγματιστική πλάνη, πράνα, αυταπάτη και υπερβατικός διαλογισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

Ankerberg, John and John Weldon. Encyclopedia of New Age Beliefs (Harvest House Publishers, Inc., 1996).

Butler, Kurt. A Consumer's Guide to "Alternative Medicine": A Close Look at Homeopathy, Acupuncture, Faith-Healing, and Other Unconventional Treatments (Buffalo: Prometheus Books,1992) .

Pagels, Heinz R. The Cosmic Code: Quantum Physics as the Language of Nature(Simon & Schuster, 1982).

Stalker, D. and Glymour, C. Examining Holistic Medicine (Buffalo: Prometheus Books,1989).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα