• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αυτόματη γραφή

Η αυτόματη γραφή είναι γραφή που υποτιθέμενα οδηγείται από ένα πνεύμα ή από το ασυνείδητο. Μερικές φορές ονομάζεται και "εκστατική" γραφή γιατί γίνεται γρήγορα και χωρίς συλλογισμό, γράφοντας οτιδήποτε έρχεται στο νου, "χωρίς συνείδηση", σαν σε έκσταση. Πιστεύεται πως επιτρέπει σε κάποιον να "κρυφακούσει" το υποσυνείδητο όπου "κατοικεί ο πραγματικός εαυτός". Χωρίς τους περιορισμούς του συνειδητού νου, μπορούν να προσπελασθούν βαθειές και μυστικιστικές σκέψεις. Η αυτόματη γραφή χρησιμοποιείται επίσης και από μερικούς ψυχοθεραπευτές που πιστεύουν ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να φανερωθούν καταπιεσμένες μνήμες. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πως η αυτόματη γραφή έχει κάποια θεραπευτική αξία.

Οι υπέρμαχοι της αυτόματης γραφής ισχυρίζονται πως η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει να έρθουν σε επαφή με άλλες οντότητες και ευφυΐες, αποσπώντας πληροφορίες και καθοδήγηση. Ισχυρίζονται επίσης πως τους επιτρέπει να ανακαλέσουν από το υποσυνείδητο δεδομένα που δεν μπορούν να ανακτηθούν, και πως απελευθερώνεται πνευματική ενέργεια για προσωπική ευρωστία και αποκαλύψεις. Σύμφωνα με την ψυχικό Ellie Crystal , οντότητες από την άλλη πλευρά προσπαθούν συνεχώς να επικοινωνήσουν μαζί μας. Προφανώς, όλοι μας έχουμε το δυναμικό ώστε να γίνουμε τόσο ενορατικοί όσο ο James Van Praagh και ο John Edward.

Ένα μέντιουμ του 19ου αιώνα, η Hιlθne Smith (Catherine Mόller), είχε εξειδικευθεί στην αυτόματη γραφή και δημιούργησε επίσης ένα Αρειανό αλφάβητο ώστε να μεταφέρει μηνύματα από τον Άρη στους πελάτες της. Τα Αρειανά είχαν έντονη ομοιότητα με τη μητρική γλώσσα της κ. Smith, τα Γαλλικά, σύμφωνα πάντα με τον Thιodore Flournoy, έναν καθηγητή ψυχολογίας που ερεύνησε τον ισχυρισμό της (Randi 1995, 22).

Οι σκεπτικιστές θεωρούν την αυτόματη γραφή κάτι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι, αν και μερικές φορές είναι χρήσιμη για την ανακάλυψη του εαυτού ή για την έναρξη της συγγραφής κάποιου συγγράμματος. Ενώ είναι πιθανό αρκετές υποσυνείδητες ιδέες και σκέψεις να ανακύπτουν με την αυτόματη γραφή, είναι μάλλον απίθανο να είναι πιο βαθυστοχαστές από τις συνειδητές ιδέες που κατέχει κάποιος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως ο πραγματικός εαυτός βρίσκεται στο υποσυνείδητο αλλά ούτε και πως φανερώνεται όταν κάποιος είναι πιωμένος ή σε ψυχωτικό παραλήρημα. Η αυτόματη γραφή μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη αν αξιολογείται στοχαστικά και με εξυπνάδα. Από μόνη της, είναι τόσο πιθανό να οδηγήσει σε βελτίωση του εαυτού ή σε αποκαλύψεις, όσο και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Και εδώ που τα λέμε, κάποιοι άνθρωποι είχαν τόσο κακή εμπειρία από την αυτόματη γραφή ώστε πιστεύουν πως βρίσκεται ο Σατανάς από πίσω της. Για κάποια μυαλά, είναι προφανώς καλύτερο να μη γνωρίζουν τι βρίσκεται στη σοφίτα. Άλλοι μπορεί ν' απογοητευτούν βρίσκοντας τη σοφίτα άδεια.

Σχετικές καταχωρίσεις: διαυλισμός, μέντιουμ, πίνακας Ouija, θεραπεία καταπιεσμένων μνημών και πνευματισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

McCoy, Edain. How to Do Automatic Writing (Llewellyn Publications 1994).

Randi, James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press, 1995).

Rawcliffe, D.H. Illusions and Delusions of the Supernatural and the Occult ( New York, Dover Publications, 1959).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα