• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Διαυλισμός (Chanelling)

Ο διαυλισμός είναι μια διαδικασία όπου ένα άτομο (ο "δίαυλος") ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί από κάποιο πνεύμα, το οποίο και μιλάει μέσω αυτού. Η "μανία" με το διαυλισμό άρχισε το 1972 με την έκδοση του The Seth Speaks (Ο Σεθ μιλάει) από την Jane Roberts και τον Robert Butts, τον σύζυγο της. Ισχυρίζονται ότι ο Seth, μια πολύ σοφή "αόρατη οντότητα", μετέδιδε τη σοφία του στην Jane, η οποία υπαγόρευε στον Butts καθώς ήταν σε κατάσταση έκστασης. Αν και η Roberts, μια κάπως επιτυχημένη ποιήτρια, ήταν προφανώς αρκετά εγγράμματη και διαβασμένη πάνω σε πολλές θρησκείες και αποκρυφιστικές παραδόσεις (και του Γιούνγκ συμπεριλαμβανομένου), οι υποστηρικτές της την περιγράφουν σαν να μεταδίδει ιδέες και γνώσεις πέρα από τις ικανότητες της. Αυτό το θεώρησαν ως απόδειξη ότι ήταν εμπνευσμένη. Αυτό είναι αλήθεια: η Roberts και ο Butts ήταν μάλλον πολύ εμπνευσμένοι από τον βάθος της ανθρώπινης ευπιστίας.

Η ηθοποιός Σίρλευ Μακλέϊν ( Shirley MacLaine ) και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, έδωσαν σε αυτή τη μοντέρνα εκδοχή φαντασμάτων που μιλούν μέσα από ένα μέντιουμ, μια στάλα αξιοπιστίας. Το 1987, το ABC έδειξε μια μίνι-σειρά που ήταν βασισμένη στο βιβλίο της MacLaine, Out on a Limb, και η οποία απεικόνιζε την MacLaine να συζητά με πνεύματα τα οποία διαύλιζε ο Kevin Ryerson . Ένα από τα πνεύματα που μίλαγε μέσα από τον Ryerson, ήταν κάποιος που τον έλεγαν "John" και ήταν σύγχρονος του Χριστού. Ο "John" δεν μίλαγε αραμαϊκά - τη γλώσσα του Χριστού - αλλά ένα είδος ελισαβετιανών αγγλικών. Ο "John" λέει στη MacLaine ότι αυτή είναι η συν-δημιουργός του σύμπαντος, μαζί με το Θεό. Η MacLaine, μια τέλεια εγωτίστρια, γίνεται εκστατική αφού μαθαίνει ότι είχε δίκιο για την άποψη που είχε εκφράσει πιό πριν - ότι δηλαδή ΕΙΝΑΙ Θεός (Gardner, 1987 ).

Μια από τις αγαπημένες "διαύλους" της MacLaine είναι η J.Z.Knight που ισχυρίζεται ότι διαυλίζει ένα 35000 ετών πολεμιστή του Κρομανιόν, ονόματι Ράμθα (Ramtha). Αυτή η εξωφρενική ιδέα, την έχει κάνει διάσημη και πλούσια. Κάποιοι από τους πατρόνες της πληρώνουν ως και 1000$ για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα σεμινάρια της, όπου σκορπάει σοφία του τύπου " [πρέπει να] έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας σε νέα σύνορα δυνατοτήτων".

Σχετικές καταχωρίσεις: "Carlos," διανοητική, Bridey Murphy , Έντγκαρ Κέϋσι (Edgar Cayce) , Ράμα (Rama) , Ράμθα (Ramtha) , και μετενσάρκωση


Περισσότερες Πληροφορίες

Alcock, James E. "Channeling," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996), pp.759-766.

Gardner, Martin. "Isness Is Her Business," New York Review of Books , April 9, 1987.

Gardner, Martin. The New Age: Notes of a Fringe Watcher (Buffalo, NY: Prometheus Books, 1988).

Gordon, Henry. Channeling into the New Age - The "Teachings" of Shirley MacLaine and Other Such Gurus (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1988).

Schultz, Ted. editor, "Voices from Beyond: The Age-Old Mystery of Channeling," in The Fringes of Reason (New York: Harmony Books, 1989).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα