• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Στοιχειωμένα σπίτια

Όταν ο Σατανάς ή φαντάσματα κατοικούν σε ένα σπίτι, το σπίτι λέγεται ότι είναι "δαιμονισμένο" ή "στοιχειωμένο". Δεν είναι σαφές το γιατί ο Σατανάς ή τα φαντάσματα θα περιόριζαν τους εαυτούς τους μέσα σε ένα σπίτι μιας και με τις υποτιθέμενες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε όποτε το θελήσουν. Αν ήθελαν πραγματικά να τρομοκρατήσουν μια γειτονιά θα μπορούσαν να στοιχειώνουν τα διάφορα σπίτια με την σειρά.

Οι ιδέες για τα στοιχειωμένα σπίτια συχνά προέρχονται απο ταινίες όπως η The Amityville Horror, μια φανταστική ταινία βασισμένη σε μια πραγματική απάτη. Αν και είναι συχνό οι ιερείς να ευλογούν ένα σπίτι ή να κάνουν τον λεγόμενο "εξορκισμό ρουτίνας", δεν είναι συχνό να κάνουν έναν "πραγματικό εξορκισμό" σε σπίτια, όπως δείχνει η ταινία. Στην περίπτωση του Amityville (σ.τ.μτφ: η πόλη στην οποία έγινε το συμβάν που δείχνει η ταινία), οι πραγματικοί διάβολοι ήταν ο George και η Kathy Lutz, που επινόησαν μια παρατραβηγμένη ιστορία για τους βοηθήσει για την υποθήκη που δεν μπορούσαν να πληρώσουν και τον νέο τους τότε γάμο (Schick & Vaughn 1998: 269-270).

Δεν είναι όλες οι στοιχειώσεις εμφανείς απάτες.Κάποιες είναι πλάκες που έγιναν από διαταραγμένους εφήβους που προσπαθούσαν να προσελκύσουν την προσοχή με το να κοψοχολιάζουν τους γονείς και τα αδέρφια τους (Randi 1986, 1995).

Κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν κατά τα άλλα κανονικούς ανθρώπους που ακούν περίεργους ήχους ή βλέπουν οπτασίες νεκρών ανθρώπων ή αντικειμένουν που κουνιούνται χωρίς εμφανές μέσο που να τα κινεί. Το να ακούμε περιέργους ήχους μέσα στη νύχτα αφήνοντας την φαντασία να οργιάσει είναι ένα αρκετά ανθρώπινο χαρακτηριστικό και δεν είναι ενδεικτικό παραφυσικής ή διαβολικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, οράματα και παραισθήσεις είναι αρκετά φυσικά, αν και περίεργά και ασυνήθιστα, σε ανθρώπους με κανονική αλλά και με πλούσια φαντασία (Sagan 1995).

Παρ'ολ'αυτά η αγορά των "κυνηγών φαντασματων" ανθίζει.Πάνε σε υποτιθέμενα στοιχειωμένα σπίτια για προγράμματα τηλεόρασης όπως το αμερικάνικο Sightings. Περπατάνε γύρω κρατώντας ηλεκτρονικές συσκευές που εντοπίζουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αν κουνηθεί η βελόνα ισχυρίζονται ότι έχουν αποδείξεις για δραστηριότητα από πόλτεργκαιστ, αν και σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να παράγει μετρήσιμα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν φυσικές αλλαγές μέσα σε στοιχειωμένα σπίτια, ιδιαίτερα μια αίσθηση παρουσίας που συνοδεύεται από μείωση της θερμοκρασίας και ανεξήγητους ήχους. Δεν φαντάζονται πράγματα. Τα περισσότερα στοιχειώματα συμβαίνουν μέσα σε παλιά κτίρια που συνήθως έχουν ρεύματα αέρα (σ.τ.μτφ.: κοινώς "μπάζουν"). Επιστήμονες που έχουν ερευνήσει τα στοιχειωμένα σπίτια εξηγούν την αλλαγή της θερμοκρασίας και τους ήχους βρίσκοντας τις πηγές των ρευμάτων, όπως άδειοι χώροι πίσω από τοίχους ή ρεύματα που τίθονται σε κίνηση από κύματα ήχων χαμηλής συχνότητας που παράγονται από τόσο πεζά πράγματα όπως αεριστήρες. ( σ.τ.μτφ.: έχει βρεθεί επίσης ότι οι υπόηχοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ψυχολογία του ατόμου όπως την αίσθηση μιας παρουσίας, θλίψη, εφίδρωση κτλ.)

Σχετικές καταχωρίσεις: εξορκισμός


Περισσότερες πληροφορίες

Frazier, Kendrick. "Amityville Hokum: the Hoax and the Hype," Skeptical Inquirer , 4, no. 2 (1979-80): 2-4.

Randi James. "The Columbus Poltergeist Case: Part I," Skeptical Inquirer (Spring 1985). This article may be found in Science Confronts the Paranormal , edited by Kendrick Frazier. (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1986).

Randi, James. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural (N.Y.: St. Martin's Press, 1995).

Sagan, Carl. The Demon-Haunted World - Science as a Candle in the Dark , ch. 6 "Hallucinations," (New York: Random House, 1995).

Schick, Theodore, and Lewis Vaughn. How to Think About Weird Things (Mountain View, California: Mayfield Publishing Company, 1995).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα