• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ψυχή θύμα (Audrey Santo)

αλλά ο τράγος, στον οποίο έπεσε ο κλήρος να είναι αποδιοπομπαίος,
θα παρουσιαστεί μπροστά στον Κύριο για να εξιλεωθεί, και να τον αφήσει
να φύγει σαν αποδιοπομπαίος τράγος μέσα στην έρημο (Λεβιτικό 16:10)

Μια ψυχή-θύμα είναι ένα άτομο που φέρει τον πόνο ή την αρρώστια στην θέση ενός άλλου ατόμου. Αυτή η ιδέα συνδέεται καθαρά με την ιδέα ότι ο Ιησούς ο Ναζωραίος εξιλέωσε την ανθρωπότητα με το να υποφέρει και να πεθαίνει για τις αμαρτίες μας. Η παρομοίωση τους Χριστού σαν αποδιοπομπαίος τράγος πιθανότατα συνδέεται με το αρχαίο Ιουδαϊκό έθιμο του να αφήνουν έναν τράγο ελέυθερο στην έρημο κατά την περίοδο του Γιόμ Κιπούρ, αφού ο ιερέας είχε (συμβολικά) αφήσει πάνω του όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων (Λεβιτικό 16).

Σύμφωνα με τον Αιδ. Daniel P. Reilly, επίσκοπο του Worcester (Μασαχουσέτη), η ιδέα της ψυχής-θύματος ήταν αρκετά δημοφιλής τον 18ο και 19ο αιώνα. Οργάνωσε μια επιτροπή για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς μιας νεαρής κοπέλας της επισκοπής του, της Audrey Santo , ότι ήταν ψυχή-θύμα. Το κορίτσι υποτιθέμενα συμφώνησε με την Παναγία στο να γίνει ψυχή-θύμα, καθώ πήγαινε για προσκύνημα στο Medjugorje της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κατά την περίοδο εκείνη το κορίτσι ήταν 4 χρονών και σε κοματώδη κατάσταση ( ακινητική αλαλία) εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου της, πριν από ένα χρόνο. Η μητέρα της, Linda Santo, ήλπιζε σε κάποια θαυματουργή θεραπεία. Αντ'αυτού, λέει, η Παρθένος Μαρία εμφανίστηκε στην κόρη της και της είπε να γίνει ψυχή-θύμα. Η Linda Santo ισχυρίζεται ότι η κόρη της υποφέρει έτσι ώστε να ζήσουν οι άλλοι, και έχει μετατρέψει την κόρη της σε ένα ζωντανό λείψανο. Έχει φτιάξει ένα ναό μέσα στο σπίτι της και δέχεται επισκέπτες που μπορούν να δούν την Audrey μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο.


Περισσότερες Πληροφορίες

Nickell, Joe. Looking For A Miracle: Weeping Icons, Relics, Stigmata, Visions and Healing Cures (Prometheus Books: Buffalo, N.Y., 1993).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα