• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ενακοή

Η ενακοή είναι η υποτιθέμενη ψυχική ικανότητα του ν'ακούει κάποιος πράγματα που είναι πέρα απο την το πεδίο των συνηθισμένων δυνάμεωντης ακοής, όπως φωνές ή μηνύματα νεκρών.Οι υποτιθέμενοι ενακοώντες όπως ο Τζέϊμς Βαν Πραγ(James Van Pragh) και ο Τζον Έντουαρτ (John Edward) θεωρούν τους εαυτούς τους "συμβούλους πένθους". Πιστεύουν οτι παρηγορούν του ζωντανούς με το να μεταφέρουν "μηνύματα απο τους νεκρούς", ακόμα και αν μερικές φορές τα μηνύματα είναι γελοία (" Το όνομα κάποιας είναι Μις Πίγκυ" ή " Ο σκύλος σου εύχεται να μην είχες πετάξει το αγαπημένο του πιάτο"). (σ.τ.μτφ.: Ο αγγλικός όρος της ενακοής είναι το clairaudience.Και πάλι η μετάφραση του όρου αυτού είναι μάλλον αδόκιμη αλλά όπως συμβαίνει συχνά, μερικοί όροι δεν έχουν ελληνικό αντίστοιχο-ή τουλάχιστον κάποιον που να γνωρίζω-.Διάλεξα τον όρο "ενακοή" για να συγκριθεί εύκολα με τον όρο "ενόραση", δηλαδή το αγγλικό clairvoyance.Αν γνωρίζετε την ακριβή ορολογία, παρακαλώ επικονωνήστε μαζί μου.)
Περισσότερες Πληροφορίες

The Hundredth Monkey and Other Paradigms of the Paranormal, edited by Kendrick Frazier (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1991).

Science Confronts the Paranormal, edited by Kendrick Frazier. (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1986).

A Skeptic's Handbook of Parapsychology, edited by Paul Kurtz. (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1985).

Stein, Gordon. "Spiritualism," in The Encyclopedia of the Paranormal edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Randi, James. Flim-Flam! (Buffalo, New York: Prometheus Books,1982), ειδικά το κεφάλαιο 13 "Put Up or Shut Up" όπου περιγράφει διάφορα πειράματα που έγιναν σε διάφορους ψυχικούς που προσπάθησαν να συλλέξουν το $10,000 έπαθλο που ο Randi προσέφερε σε οποιονδήποτε μπορούσε να επιδείξει ψυχικές ικανότητες.Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει καταφέρει να το συλλέξει αν και τώρα είναι $1,000,000!

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα