• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Πλάνη του Τεξανού Σκοπευτή

Η πλάνη του Τεξανού σκοπευτή είναι το όνομα που δίνουν οι επιδημιολόγοι στην ψευδαίσθηση ομαδοποίησης. Πολιτικοί, δικηγόροι και κάποιοι επιστήμονες έχουν την τάση να απομονώνουν ομάδες νοσημάτων από τον ευρύτερο πλαίσιο τους, δίνοντας έτσι την ψευδή αίσθηση ότι υπάρχει μια αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ κάποιων περιβαλλοντολογικών παραγόντων και των νοσημάτων. Αυτό που τελικά φαίνεται ότι είναι στατιστικώς σημαντικό, (δεν οφείλεται στην τύχη) είναι στην πραγματικότητα αναμενόμενο από τους νόμους της τύχης.

Από τις χιλιάδες μελέτες τύπων καρκίνου που έχουν γίνει στην Αμερική, "καμία δεν έχει συνδεθεί αιτιωδώς με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες"(Gawande).

Ο όρος αναφέρεται στην ιστορία του Τεξανού σκοπευτή που πρώτα ανοίγει τρύπες πυροβολώντας σε έναν αχυρώνα, και μετά πάει και ζωγραφίζει στόχους γύρω απ'τις τρύπες. Αντίστοιχα, πρώτα παρατηρούνται ειδικές περιπτώσεις νοσημάτων και μετά διαχωρίζονται τα όρια (Gawande).


Περισσότερες Πληροφορίες

Gawande, Atul. "The Cancer-Cluster Myth," The New Yorker, February 8, 1999, pp. 34-37.

Gilovich, T., R. Vallone, and A. Tversky. "The hot hand in basketball: On the misperception of random sequences," Cognitive Psychology, 17, 295-314.

Gilovich, Thomas. How We Know What Isn't' So: The Fallibility of Human Reason in Everyday Life (New York: The Free Press, 1993).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα