• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ωτοκέρωση

Η ωτοκέρωση είναι μια μέθοδος καθαρισμού των αυτιών και του νου, που υποτιθέμενα απαλύνει διάφορους φυσικούς, συναισθηματικούς και πνευματικούς πόνους και παθήσεις. Ένα αναμμένο κούφιο κερί χώνεται μέσα στο αυτί και υποτίθεται ότι τραβάει έξω τον κερί των αυτιών και την αρνητική ενέργεια. Η μέθοδος είναι αναποτελεσματική για την αφαίρεση του κεριού των αυτιών. Δεν ξέρω πως μπορεί να γνωρίζει κανένας αν όντως τραβάει έξω ενέργεια, αρνητική ή θετική.

Ότι κερί εμφανίζεται στον κώνο του κούφιου αυτού κεριού, είναι από το ίδιο το κερί που έχει λιώσει και όχι από το αυτί. Η αναρρόφηση που δημιουργείται από την φλόγα, είναι πολύ μικρή ώστε να τραβήξει το κερί των αυτιών, που παρεμπιπτόντως κάνει καλό στο αυτί γιατί παγιδεύει τη σκόνη και τη βρωμιά και βοηθάει στην καταπολέμηση μολύνσεων.

Αν και κάποιοι άνθρωποι φοβούνται ότι η ωτοκέρωση θα τους αφήσει χωρίς μυαλό, οι μόνοι πραγματικοί κίνδυνοι προέρχονται από καψίματα, μολύνσεις, έμφραξη του ακουστικού πόρου και ρήξη τυμπάνου.

Η καταγωγή αυτής της περίεργης πρακτικής έρχεται από το αρχαίο Θιβέτ, την Ινδία, την Κίνα, την Αίγυπτο και την προ-Κολομβιανή Αμερική. Ακόμα και η Ατλαντίδα έχει αναφερθεί σαν μια πιθανή πηγή. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε ιδέα για το πως ξεκίνησε όλο αυτό.

Επίσης δεν έχουμε ιδέα για το πόσο μακρυά θα τραβήξει αυτή η ιστορία, αλλά η Πρωκτοκέρωση μπορεί να είναι το τέλος. Άλλο ένα κερί στο σκοτάδι που έσβησε από κάποιον "ρυπαρό" άνεμο;


Περισσότερες Πληροφορίες

Seely, D.R., S.M. Quigley and A.W. Langman. "Ear candles--efficacy and safety," Laryngoscope 106 (10): 1226-9.

 

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα