• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Η "Μπλε Αίσθηση"

Η "Μπλε Αίσθηση" είναι η διαίσθηση που έχει ένας αστυνομικός για επικείμενο κίνδυνο, για το αν ένας ύποπτος είναι ένοχος, για το αν κάποιος ψεύδεται και για προαισθήματα για κάποιοες υποθέσεις ή ανθρώπους.Ο όρος χρησιμοποιείται από τους Lyons και Truzzi για να χαρακτηρίσει κάτι σαν μια ψυχική δύναμη που κατέχουν οι καλοί αστυνομικοί. "Είναι αυτή η άγνωστη ποσότητα στην διαδικασία απόφασης του αστυνομικού, που πάει πέρα από αυτό που μπορεί να δει, ν'ακούσει και να γευτεί."(Lyons και Truzzi, σελ.11)

Η "μπλε αίσθηση" δεν έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες αλλά υπάρχουν ικανοποιητικές αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών, μπορούν να συμπεράνουν αρκετά αξιόπιστα τα συναισθήματα, τις προθέσεις και τις σκέψεις άλλων από την συμπεριφορά και τις εκφράσεις του προσώπου τους(Eckman και Friesen 1975; Eckman και Rosenberg 1979).

Σχετικές καταχωρίσεις: ψυχικοί ντετέκτιβ

Περισσότερες Πληροφορίες

Darwin, Charles R. 1872/1998. The Expression of the Emotions in Man and Animals. 3rd ed. Oxford University Press.

Ekman, Paul and Wallace V. Friesen.1975. Unmasking the Face; a Guide to Recognizing Emotions from Facial Clues. Prentice-Hall.

Ekman Paul & Erika L. Rosenberg, eds. 1997. What The Face Reveals : Basic and Applied Studies of Spontaneous Expression Using the Facial Action Coding System (FACS). Oxford University Press.

Gladwell, Malcolm. 2002. “The Naked Face.” The New Yorker. Aug. 5.

Lyons, Arthur and Marcello Truzzi, The Blue Sense: Psychic Detectives and Crime (New York: The Mysterious Press, 1991).

 

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα