• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Μετωποσκοπία

Η Μετωποσκοπία είναι η ερμηνεία των ρυτίδων του προσώπου, ειδικά αυτών που βρίσκονται στο μέτωπο, με σκοπό τον προσδιορισμό του χαρακτήρα του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν ένα είδος μαντικής και έχει συνδυαστεί και με την αστρολογία. Αυτή η ψευδο-επιστήμη επινοήθηκε από τον μεγάλο μαθηματικό, ιατρό και αστρολόγο του 16ου αιώνα, τον Girolamo Cardano (1501-1576). Ο μύθος λέει ότι ο Cardano πέθανε επίτηδες από ασιτία στα 25 του, προκειμένου να μην ζήσει και διατρέξει τον κίνδυνο να διαψεύσει το ωροσκόπιο του, αποδεικνύοντας έτσι ψευδή την πολυαγαπημένη του αστρολογία.

Η ζωγραφιά που φαίνεται εδω, είναι από τον βιβλίο του Cardano, Μετωποσκοπία (Metoposcopia), και δείχνει την θέση των πλανητών στις ρυτίδες του μετώπου. Η επιστήμη του Cardano, του διαβάσματος του μετώπου, δεν είχε ευρεία αποδοχή αντίθετα με τον τυφοειδή πυρετό, τα κλινικά συμπτώματα του οποίου περιέγραψε πρώτος.

Συνολικά, ο Cardano δούλεψε πάνω σε 800 εκφράσεις του προσώπου, συσχετίζοντας κάθε μια με αστρολογικά σημάδια και ποιότητες χαρακτήρα και ταμπεραμέντου. Διακύρηξε ότι μπορούσε να δει από τις ρυτίδες του μετώπου ποιά γυναίκα είναι μοιχαλίδα και ποιά αποστρέφεται τις αισχρότητες.Μακρυά και ευθεία αυλάκια υποδηλώνουν ευγενικό χαρακτήρα.Ισχυριζόταν ότι μπορούσε να δει τον γεναιόδωρο από τον απατεώνα από τις διαφορετικές γραμμές και είπε ότι το να έχει κάποιος τρεις καμπύλους αύλακες στο μέτωπο, δείχνει ότι είναι ένας έκφυλος αφελής.Το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της μετωποσκοπίας είναι ότι είναι μια μη-παρεμβατική μέθοδος για την εξακρίβωση του χαρακτήρα.Το ασθενέστερο σημείο της είναι ότι δεν έχει επιστημονική βάση, αν και μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από την πόλωση επιβεβαίωσης, και ότι είναι πολύ άβολο το να έχεις να προσέχεις για 800 εκφράσεις του προσώπου.

Σχετικές καταχωρίσεις: φυσιογνωμική, φρενολογία και προσωπολογία
 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα