• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Τα Μαντεία (προφητείες και αποκαλύψεις)

Ένα μαντείο είναι ένας ναός ή ένα καθαγιασμένο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία και στη συμβουλευτική μιας προφητικής θεότητας. Το άτομο που μεταβιβάζει τις προφητείες της θεότητας ονομάζεται μάντης, και οι προφητείες και οι αποκαλύψεις ονομάζονται μαντείες.

Οι μαντείες συνήθως παρουσιάζονται με τη μορφή αινιγματικών ή διφορούμενων προτάσεων ή ακόμα και αλληγοριών. "Ο Σωκράτης είναι ο σοφότερος των ανθρώπων", " Ένας μεγάλος βασιλιάς θα σας φέρει τη νίκη", (σ.τ.μτφ.: ας μην ξεχνάμε επίσης την Πυθία και τους Δελφούς: " Τα ξύλινα τείχη θα σας σώσουν"
που κατά τον Θεμιστοκλή ήταν τα ξύλινα καράβια, δηλαδή ο στόλος. Ή ακόμα."Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις" . Ο εξαιρετικά διφορούμενος αυτός χρησμός κάνει πραγματικά την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το που μπαίνει το κόμμα έχουμε: "Ήξεις αφήξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις θα γυρίσεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο" και "Ήξεις, αφήξεις ουκ ,εν τω πολέμω θνήξεις" , δηλαδή "θα φύγεις, δεν θα γυρίσεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο!
). Τέτοιες προτάσεις μπορούν να έχουν πολλές έννοιες, έτσι ώστε η πιθανότητα να ερμηνευτούν κατά τέτοιο τρόπο που να "κολλάνε" με κάποιο γεγονός είναι μεγαλύτερη από το αν ήταν ξεκάθαρες και ακριβείς όπως "ο Σωκράτης έχει εφτά δάχτυλα" ή " Ο Κύρος θα νικήσει τους Πέρσες στην Σαλαμίνα την Τρίτη".

Η πίστη στη μαντεία μπορεί να αποδοθεί στην επιθυμία να γνωρίζουμε το μέλλον. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες παράξενες τεχνικές που έχουν επινοήσει οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μαντέψουν γεγονότα πριν αυτά συμβούν. Δυστυχώς ο μόνος σίγουρος οδηγός για το μέλλον είναι το παρελθόν, και ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετά αξιόπιστο.

Σχετικές καταχωρίσεις: ενόραση, ενακοή, πόλωση επιβεβαίωσης, κρύσταλλοι, Ι Τσινγκ, μαντική, Νοστράδαμος, επιλεκτική κρίση και Ταρώ.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα