• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Κόρο (koro, shook yang)

Το κόρο είναι μια ψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις σμίκρυνσης του πέους και σύμπτυξης του προς το σώμα, μαζί με πανικό και φόβο επικείμενου θανάτου. Αυτή η παραίσθηση έχει τις ρίζες της στην Κινεζική μεταφυσική και τις πολιτιστικές πρακτικές. Η διαταραχή σχετίζεται με την ιδέα ότι ανώμαλες ή πρόστυχες σεξουαλικές πράξεις (όπως το σεξ με ιερόδουλες, ο αυνανισμός ή ακόμα και οι ονειρώξεις) διαταράσσουν την ισορροπία του γιν/γιανγκ που υποτίθεται ότι υπάρχει όταν ο σύζυγος κάνει σεξ με τη γυναίκα του, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας "φυσιολογικής συνουσίας". Η διαταραχή αυτή της μεταφυσικής αρμονίας (έλλειψη του γιανγκ), εκδηλώνεται με τη σμίκρυνση του πέους. Το γιανγκ είναι η ζωτική ουσία του αρσενικού και όταν αποβάλλεται ακατάλληλα, το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι μπορεί να είναι και μια μοιραία δόση του κόρο.

Επίσης πιστεύεται ότι το κόρο μεταδίδεται και από το φαγητό. Το 1967 ξέσπασε μια επιδημία κόρο στη Σιγκαπούρη όταν μια εφημερίδα ανέφερε περιπτώσεις κόρο που οφείλονταν σε κατανάλωση χοιρινού, το οποίο προερχόταν από ένα γουρούνι που είχε εμβολιαστεί ενάντια στον πυρετό των χοίρων. Όχι μόνο μειώθηκαν οι πωλήσεις χοιρινού, αλλά αναφέρθηκαν και εκατοντάδες περιπτώσεις κόρο. Η δύναμη του τύπου να προκαλλεί πανικό μπορούσε να συγκριθεί από την ίδια δύναμη του να τον εξαφανίσει. Έδωσαν ευρεία πρόσβαση στον Ιατρικό Σύλλογο της Σιγκαπούρης και στο Υπουργείο Υγείας, που έπεισαν τους ανθρώπους ότι το κόρο ήταν αποτέλεσμα του φόβου, δίνοντας τέλος έτσι στον πανικό.


Περισσότερες Πληροφορίες

Bartholomew, Robert E. "The Medicalization of Exotic Deviance: A Sociological Perspective on Epidemic Koro," Transcultural Psychiatry 35(1):5-38, March 1998.

Bartholomew, Robert E. and Benjamin Radford. "Genital Shrinking Scares," in Hoaxes, Myths, and Manias - Why We Need Critical Thinking (Prometheus Books 2003).

Rubin, Robert T. Extraordinary Disorders of Human Behavior , edited by Claude T. H. Friedmann and Robert A. Faguet (NY & London: Plenum Press, 1982).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα