• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Κρυπτοζωολογία

Η κρυπτοζωολογία είναι κυριολεκτικά η μελέτη κρυμμένων ζώων. Είναι η μελέτη πλασμάτων όπως το bunyip, ο μεγαλοπόδαρος (bigfoot), το τσουπακάμπρα (chupacabra) και το τέρας του Λοχ Νες. Δεν είναι ένας αναγνωρισμένος κλάδος της επιστήμης της ζωολογίας.

Η κρυπτοζωολογία βασίζεται βαρύτατα πάνω σε ανεκδοτολογικά πειστήρια και περιστασιακές αποδείξεις με τη μορφή μύθων και λαογραφικών θρύλων, και σε ιστορίες υποτιθέμενων θεάσεων τέτοιων ζώων από τους αυτόχθονες, τους εξερευνητές και τους ταξιδευτές. Μιας και οι κρυπτοζωολόγοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας ν' αποδείξουν τηνύπαρξη των πλασμάτων, παρά να εξετάζουν τα ίδια τα πλάσματα, έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τους ερευνητές των ψυχικών φαινομένων παρά με τους ζωολόγους. Εξειδίκευση όμως πάνω στη ζωολογία θεωρείται σαν απαιτούμενο για την ενασχόληση με την κρυπτοζωολογία, σύμφωνα με τον Δρ. Bernard Heuvelmans που δημιούργησε τον όρο για να περιγράψει τις έρευνες του πάνω σε ζώα άγνωστα στην επιστήμη.


Περισσότερες Πληροφορίες

Bauer, Henry H. "Cryptozoology," in The Encyclopedia of the Paranormal , ed. G. Stein (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Coleman, Loren and Jerome Clark. Cryptozoology A To Z : The Encyclopedia Of Loch Monsters Sasquatch Chupacabras and Other Authentic Mysteries of Nature (Fireside 1999).

Heuvelmans, Bernard, Dr., On the Track of Unknown Animals , 3rd ed. (London: Kegan Paul International Limited, 1955).

Shuker, Karl P. N. From Flying Toads to Snakes with Wings : From the Pages of Fate Magazine (Llewellyn Publications, 1997).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα