• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Γλωσσολαλία

Η γλωσσολαλία είναι κατασκευασμένη, χωρίς νόημα ομιλία. Σύμφωνα με τον Δρ.Γουίλιαμ Τ. Σαμαρίν (William T. Samarin), καθηγητή ανθρωπολογίας και γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο,

Η γλωσσολαλία αποτελείται απο σειρές συλλαβών χωρίς νόημα, που μοιάζουν με ήχους οικείους στον ομιλούντα, και έχουν συνενωθεί ,λίγο πολύ, ανοργάνωτα... Η Γλωσσολαλία μοιάζει με μια κανονική γλώσσα, επειδή ο ομιλών ασυναίσθητα θέλει να μοιάζει με γλώσσα. Όμως, παρ'όλες τις όποιες επιφανειακές ομοιότητες, η γλωσσολαλία δεν είναι γλώσσα. [Nickell,108].

Όταν εκφέρεται απο σχιζοφρενείς, η γλωσσολαλία χαρακτηρίζεται σαν "ασυναρτησίες". Στις "ευλογημένες" όμως Χριστιανικές κοινότητες, θεωρείται ιερή και αναφέρεται σαν "ομιλία των γλωσσών" ή σαν "το χάρισμα των γλωσσών".Στις Πράξεις των Αποστόλων, γλώσσες φωτιάς περιγράφονταν σαν να έφλεγαν πάνω στους Αποστόλους, γεμίζοντάς τους με το Άγιο Πνέυμα. Υποτιθέμενα λοιπόν, αυτό επέτρεπε στους Αποστόλους να ομιλούν στην δικιά τους γλώσσα, αλλά να τους καταλαβαίνουν άνθρωποι από διαφορετικά έθνη. Οι γλωσσολαλούντες, από την άλλη, μιλούν σε ξένες γλώσσες αλλά δεν τους καταλαβαίνει κανείς.

Οι γλωσσολαλούντες συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις προσδοκίες που έχει η κοινότητα από αυτούς.Κάποιοι μπαίνουν σε σπασμούς ή χάνουν τις αισθήσεις τους. Άλλοι είναι λιγότερο δραματικοί.Μερικοί φαίνεται να περιέρχονται σε καταληψία ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν θυμούνται αυτά που έλεγαν.Πάντως όλοι πιστεύουν ότι έχουν καταληφθεί απο το Άγιο Πνέυμα και ότι οι ανοησίες που λένε, βγάζουν νόημα. Όμως μόνο κάποιος με πραγματική πίστη και το χάρισμα της ερμηνείας μπορεί να βγάλει νόημα απο τις ασυνάρτητες αυτές ρήσεις.Φυσικά, αυτη η πίστη δίνει στο μεταφραστή την ελευθερία να "μεταφράσει" τις ασυναρτησίες αυτές κάτα το δοκούν. Ο Νικόλας Σπανός σημειώνει ότι "Όπως συμβαίνει συνήθως, η μετάφραση υποστηρίζει τα κεντρικά δόγματα της θρησκευτικής κοινότητας".

Η εκφορά ασυναρτησίων, οι οποίες ερμηνεύονται από άγιους ανθρώπους ως έχουσες κάποιο βαθύ μυστικιστικό νόημα, είναι μια αρχαία πρακτική. Στην αρχαία Ελλάδα, ακόμα και οι ιέρεις και οι ιέρειες του θεού Απόλλωνα, του θεού του φωτός, επιδιδόντουσαν σε τέτοιες προφητικές φλυαρίες.Οι αρχαίοι Ισραηλίτες το έκαναν.Όπως επίσης και οι Ιανσενιστές, οι κομπογιαννίτες, οι Μεθοδιστές και οι περισσότεροι προφήτες.

Σχετικές καταχωρίσεις: ξενογλωσσία
Περισσότερες Πληροφορίες

Baker, Robert A. Hidden Memories : Voices and Visions from Within (Amherst, N.Y.: Prometheus Books, 1996).

Nickell, Joe. Looking For A Miracle: Weeping Icons, Relics, Stigmata, Visions and Healing Cures (Prometheus Books: Buffalo, N.Y., 1993).

Spanos, Nicholas P. Multiple Identities and False Memories: A Sociocognitive Perspective (Washington, D.C.: American Psychological Association, 1996).

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα