• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Φυσιογνωμική

Η φυσιογνωμική είναι η ερμηνεία της εξωτερικής εμφάνισης, ιδίως των χαρακτηριστικών του προσώπου, για την περιγραφή της κυρίαρχης διάθεσης και του χαρακτήρα ενός ατόμου. Η φυσιογνωμική έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και σαν είδος μαντικής και συσχετίζεται συχνά με την αστρολογία. Τα πρόσωπα που φαίνονται εδώ είναι από το βιβλίο του Barthιlemy Coclθs Physiognomonia (1533) και απεικονίζουν φρύδια ατόμων που είναι περήφανα, ματαιόδοξα και παράτολμα.

Ο Coclθs, όπως πολλοί πριν και μετά απ' αυτόν, προσπάθησε να δημιουργήσει μια επιστήμη από κάτι που κάνουμε όλοι κατά καιρούς: να κρίνουμε ένα άτομο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του . Φυσιογνωμιστές όπως ο Coclθs συνηθίζουν να λένε πράγματα όπως " άνθρωποι με πλακουτσωτές μύτες είναι ματαιόδοξοι, αναληθείς, ασταθείς, άπιστοι και πλανευτές". Οι πλακουτσωτοί του κόσμου έχουν την τάση να χώνουν τις μύτες τους με τέτοιες ψευδοεπιστημονικές ανοησίες.

Τον 18ο και 19ο αιώνα η φυσιογνωμική χρησιμοποιήθηκε από κάποιους υπερμάχους της σαν μια μέθοδος ανίχνευσης εγκληματικών τάσεων. Πολλοί φανατικοί και ρατσιστές χρησιμοποιούν ακόμα τη φυσιογνωμική για να κρίνουν χαρακτήρες και προσωπικότητες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά του προσώπου που σχετίζονται με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες όπως το Σύνδρομο Down ή το Σύνδρομο Williams. Οι υπερασπιστές όμως της φυσιογνωμικής δεν θα ξέρουν καν τι είναι μια γενετική ανωμαλία.

Σχετικές καταχωρίσεις: μετωποσκοπία και φρενολογία

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα