• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Εμπειρισμός

Ο εμπειρισμός είναι η θεωρία που υποστηρίζει ότι η πηγή όλης της γνώσης είναι η εμπειρία μέσω των αισθήσεων. Ο όρος αναφέρεται επίσης στην μέθοδο παρατήρησης και πειραματισμού που χρησιμοποιείται στις φυσικές επιστήμες. Συχνά, ο εμπειρισμός αντιπαραβάλλεται με τον ρασιοναλισμό, μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο νους αντιλαμβάνεται κάποιες αλήθειες απ' ευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση των αισθήσεων.

Οι εμπειριστές έχουν την τάση να δίνουν έμφαση στην αβέβαιη και πιθανοτική φύση της γνώσης, ενώ οι ρατιοναλιστές έχουν την τάση να είναι δογματικοί και να ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια μέθοδο να ανακαλύπτουν την απόλυτη και σίγουρη γνώση. Οι εμπειριστές βλέπουν τον φιλοσοφικό σκεπτικισμό σαν να περιορίζει αυτά που ελπίζει να κατορθώσει ο ανθρώπινος νους, καθώς επίσης και σαν έναν οδηγό στις περιοχές έρευνας που μπορούμε να εφαρμόσουμε τα ταλέντα μας με χρησιμότητα. Οι ρατιοναλιστές βλέπουν τον σκεπτικισμό σαν κάτι που πρέπει να αντικρούεται σε όλα τα μέτωπα έτσι ώστε να υπάρχει ένα γερό "πάτημα" για την απόλυτη και σίγουρη αλήθεια.

Υπάρχει μια μεγάλη ειρωνία εδώ μιας και ιστορικά ήταν οι ρατιοναλιστές (Πλάτωνας, Καρτέσιος, Σπινόζα, Λάϊμπνιτς) που είχαν το όραμα ενός κατανοητού σύμπαντος, των νόμων που κυβερνούν τα μέρη Όλου, ενός ενοποιημένου Όλου, των συνειδήσεων που φτιάχθηκαν για να κατανοήσουν το σύμπαν, κάτι που ουσιαστικά είναι και το σημερινό όραμα της επιστήμης. Από την άλλη, το όραμα των εμπειριστών (Λόκε, Μπέρκελέϊ, Χιούμ) της υποκειμενικής αντίληψης που περιορίζει τη γνώση, που χρειάζεται πίστη για να πιστέψει οτιδήποτε εκτός των άμεσων αντιλήψεων, των συνειδήσεων που δεν μπορούν να γνωρίζουν και πολλά για τα πράγματα, του ολέθριου σκεπτικισμού, είναι ένα όραμα αντι-επιστήμης.

Σχετικές καταχωρίσεις: νατουραλισμός


Περισσότερες Πληροφορίες

Popkin, Richard H. and Avrum Stroll. Skeptical Philosophy for Everyone (Prometheus Books, 2001) .

 

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα