• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Εφαρμοσμένη Κινησιολογία

Η εφαρμοσμένη κινησιολογία (ΕΚ) είναι μια εναλλακτική θεραπεία που δημιουργήθηκε από τον George Goodheart, D.C . Σύμφωνα με το Διεθνές Κολλέγιο Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας ( International College of Applied Kinesiology ), η θεραπεία "βασίζεται σε αρχές της χειροπρακτικής και ορίζει τον χειρωνακτικό χειρισμό της σπονδυλικής στήλης, των άκρων και των κρανιακών οστών, σαν την δομική βάση όλων των διαδικασιών της". Ο Goodheart όμως και οπαδοί του, συνενώνουν την χειροπρακτική με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (μεταξύ άλλων). Όχι μόνο αποδέχονται την έννοια του τσι και των μεσημβρινών του βελονισμού, αλλά προϋποθέτουν ότι μια συμπαντική ευφυία πνευματικής φύσης διατρέχει το νευρικό σύστημα. Πιστεύουν ότι οι μυες αντανακλούν τη ροή του τσι και ότι μετρώντας την αντίσταση των μυών μπορεί κάποιος να καθορίσει την υγεία των σωματικών οργάνων αλλά και διατροφικές ανεπάρκειες. Αυτοί οι εμπειρικοί ισχυρισμοί έχουν εξεταστεί και έχει δειχθεί ότι είναι λανθασμένοι (Hyman 1999; Kenny et al. 1988). Άλλοι ισχυρισμοί που γίνονται από αυτούς που εξασκούν την ΕΚ, υποστηρίζονται κυρίως από ανεκδοτικές φήμες που προέρχονται από τους υπερασπιστές της.

Παρ'ολ'αυτά, η ΕΚ έχει κάποιους ισχυρούς υποστηρικτές , όπως ο ψυχίατρος David Hawkins. Ισχυρίζεται, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, πως έχει αποδείξεις ότι η ΕΚ είναι ένας αξιόπιστος "ανιχνευτής ψεύδους" και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της αλήθειας ή του ψεύδους οποιασδήποτε πρότασης. Ισχυρίζεται επίσης ότι η ΕΚ είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να καθορίσουμε τα κίνητρα ενός ανθρώπου. Όπως και πολλοί άλλοι γκουρού του New Age, ο Δρ. Hawkins πιστεύει ότι όχι μόνο έχει βρει έναν τρόπο για να βλέπει το ασυνείδητο κάποιου, αλλά και ότι εκεί κατοικεί μια απεριόριστη βάση δεδομένων που περιέχει καταπληκτικές αλήθειες. Υπάρχει μικρή αμφιβολία για το ότι οι μυικές κινήσεις που ανιχνεύει η ΕΚ "πυροδοτούνται" ασυνείδητα (Hyman 1999), αλλά υπάρχουν πενιχρές αποδείξεις για το αν προκαλούνται από καταπληκτικές βάσεις δεδομένων με αλήθειες. Κοινώς, οι ασκούντες την ΕΚ εξαπατούν τους εαυτούς τους και λανθασμένα θεωρούν το ιδεοκινητικό φαινόμενο σαν δίοδο σε κρυμμένες αλήθειες.

Η εφαρμοσμένη κινησιολογία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κανονικό κινησιολογία, η οποία είναι η επιστημονική μελέτη των αρχών της μηχανικής και της ανατομίας σε σχέση με την ανθρώπινη κίνηση.

Σχετικές καταχωρίσεις: εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες και πνευματιστική δέλτος


Περισσότερες πληροφορίες

Kenny et al. "Applied Kinesiology Unreliable for Assessing Nutrient Status," Journal of the American Dietetic Association , 88:698-704, 1988.

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα