• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Διαυγή Όνειρα

…για να ονειρευτείς, πρέπει να είσαι κοιμισμένος.
--Bob Dylan, "When You Gonna Wake Up?" (1979)

Ο έβδομος τύπος ονείρων, τα οποία αποκαλώ διαυγή όνειρα, μου φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα και άξια της πιο προσεκτικής παρατήρησης και μελέτης. Απ' αυτού του τύπου τα όνειρα βίωσα και έγραψα 352 περιπτώσεις μέσα στην περίοδο μεταξύ 20 Ιανουαρίου 1898 και 26 Δεκεμβρίου 1912.

Σε αυτά τα διαυγή όνειρα ή αναπλήρωση των ψυχικών λειτουργιών είναι τόσο πλήρης ώστε ο κοιμώμενος θυμάται γεγονότα της ημέρας και την δική του κατάσταση, φτάνει σε ένα επίπεδο τέλειας συνειδητότητας και μπορεί να κατευθύνει την προσοχή του και να επιχειρήσει διαφορετικές ενέργειες ελεύθερης βούλησης. Και όμως ο ύπνος, όπως μπορώ σίγουρα να πω, είναι αδιατάρακτος, βαθύς και αναζωογονητικός. Έλαβα την πρώτη φευγαλέα ματιά αυτής της διαύγειας κατά τη διάρκεια ενός ύπνου τον Ιούνιο του 1897 με τον ακόλουθο τρόπο. Ονειρεύτηκα ότι πετούσα πάνω από ένα τοπίο με γυμνά δέντρα, ξέροντας ότι ήταν Απρίλης, και παρατήρησα ότι η προοπτική των κλαδιών άλλαζε αρκετά φυσικά. Τότε σκέφτηκα, μέσα στον ύπνο μου, ότι η φαντασία μου ποτέ δεν θα μπορούσε να επινοήσει ή να φτιάξει μια τέτοια πολύπλοκη εικόνα όπως η προοπτική κίνηση των κλαδιών όπως φαίνονται όταν κάποιος πετάει από πάνω τους . ---Frederik van Eeden, A Study of Dreams (1913)

 

Τα διαυγή όνειρα είναι όνειρα τα οποία όταν κανείς τα βλέπει γνωρίζει συνειδητά ότι ονειρεύεται. Οι υποστηρικτές των διαυγών ονείρων αγωνίζονται να ελέγξουν και να οδηγήσουν τα όνειρα τους. Κάποιοι επιθυμούν να αποφύγουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Άλλοι απλά κάνουν το κέφι τους. Κάποιοι όμως New Age ονειρευτές διαυγών ονείρων, πιστεύουν πως τα διαυγή όνειρα είναι θεμελιακά για την αυτό-βελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη.

Ο Δρ. Stephen LaBerge (Ph.D), ισχυρίζεται ότι τα διαυγή όνειρα είναι,

ένας ανεκτίμητος θησαυρός που ανήκει σε καθένα από εμάς. Αυτός ο θησαυρός, η δυνατότητα του να ονειρευόμαστε διαυγώς, μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε-- να υπερπηδήσουμε περιορισμούς, φόβους και εφιάλτες, να εξερευνήσουμε το νου μας, να απολαύσουμε απίθανες περιπέτειες και ν' ανακαλύψουμε την υπερβατική συνείδηση.

Τα συνηθισμένα όνειρα μας δίνουν απλά ένα ίχνος αυτών των δυνατοτήτων μέσα από την συχνή παραβίαση τον κανόνων της κανονικής "ξύπνιας" ζωής, και την περιστασιακή προσφορά διοράσεων για τη ζωή μας. Η τέχνη του "ονειρέματος" είναι μια επίκτητη δεξιότητα και πιστεύω ότι το υψηλότερο επίπεδο αυτής της δεξιότητας βρίσκεται στο διαυγές ονείρεμα. Τα διαυγή όνειρα είναι όνειρα στα οποία γνωρίζεις ότι ονειρεύεσαι και έχεις επίγνωση ότι το όνειρο είναι δικό σου κατασκεύασμα.

Με την διαύγεια έρχεται μια εκπληκτική και απολαυστική αίσθηση ελευθερίας -- η γνώση ότι μπορεί να κάνεις οτιδήποτε, χωρίς τις δεσμεύσεις των νόμων της φυσικής ή της κοινωνίας. Μια από τις πρώτες απολαύσεις αυτών που βλέπουν διαυγή όνειρα είναι η πτήση: να σκίζουν τον αέρα σαν τα πουλιά, ελεύθεροι από τους περιορισμούς της βαρύτητας. Από 'κει και μετά, μπορούν να πάνε ν' ανακαλύψουν την μεγάλη δύναμη των διαυγών ονείρων για να μεταμορφώσουν τη ζωή τους.

Αν χρειάζεστε βοήθεια με τα διαυγή όνειρα μπορείτε να αγοράσετε βιβλία, κασέτες, επιστημονικές δημοσιεύσεις και συσκευές όπως το DreamLight ($1,200), το DreamSpeaker ($150) ή το NovaDreamer ($275), από το Ινστιτούτο Διαύγειας του LaBerge. Για $2,000 μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο σε ένα όμορφο εξωτικό θέρετρο όπου μπορείτε να μάθετε όλες τις τελευταίες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να "μπείτε" μέσα στον "ασυνείδητο νου" σας, κάτι εντελώς αναγκαίο για να ζήσετε μια καλή ζωή. Για επιπλέον $35 μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαιδευτική σας πίστωση και να παρακολουθήσετε μαθήματα στο Ινστιτούτο Διαπροσωπικής Ψυχολογίας ( Institute of Transpersonal Psychology).

Το γιατί ο Δρ. Stephen LaBerge δεν υποστηρίζει την απλή ονειροπόληση για να επιτευχθούν όλα αυτά τα υπέροχα υπερβατικά πράγματα, το εξηγεί ο Frederik van Eeden στο A Study of Dreams (1913) (Μια Μελέτη των Ονείρων). Όταν είμαστε ξύπνιοι, είμαστε λογικοί και αισθανόμαστε περιορισμένοι από τους συμβατικούς κοινωνικούς κανόνες και τους καταπιεστικούς φυσικούς νόμους. Η φαντασία μας θα ήταν πολύ καταπιεσμένη από τη συνείδηση μας ώστε να αφεθούμε και να ονειρευτούμε πράγματα όπως το να πετάμε μαζί με πνεύματα.

Για ορισμένους ο κύριος σκοπός των διαυγών ονείρων είναι το να έχουμε διαυγή όνειρα τα οποία είναι ολόιδια με τις εξωσωματικές εμπειρίες. Η πτήση μέσα στο όνειρο χωρίς τα δεσμά της βαρύτητας οδηγεί κάποιους στο να βγουν από το σώμα τους και να βλέπουν τον εαυτό τους να ονειρεύεται διαυγή όνειρα.

Κάποιοι σκεπτικιστές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια κατάσταση όπως το διαυγές όνειρο (Malcolm 1959). Οι σκεπτικιστές δεν αρνούνται ότι μερικές φορές στα όνειρα μας ονειρευόμαστε ότι έχουμε συνείδηση πως ονειρευόμαστε. Αυτό που αρνούνται είναι η ύπαρξη μιας ειδικής ονειρικής κατάστασης που ονομάζεται "διαυγής κατάσταση". Συνεπώς το διαυγές όνειρο είναι τόσο πύλη προς την "υπερβατική συνείδηση" όσο και ένας εφιάλτης.

Η επίγνωση του εαυτού βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος για τους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζει μειωμένη λειτουργία την περισσότερη ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η μειωμένη λειτουργία μπορεί να ευθύνεται για το ότι μπορούμε και ονειρευόμαστε τα πιο αλλόκοτα πράγματα χωρίς να έχουμε συνείδηση του πόσο αλλόκοτα είναι, τουλάχιστον μέχρι να ξυπνήσουμε και να τα θυμηθούμε. Ίσως τα διαυγή όνειρα να είναι πιθανά σε μερικούς ανθρώπους γιατί οι μετωπιαίοι λοβοί τους δεν ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σχετικές καταχωρίσεις: όνειρα και εξωσωματικές εμπειρίες


Περισσότερες Πληροφορίες

Blackmore, Susan. Consciousness: An Introduction (Oxford University Press 2003).

Gackenbach, Jayne, and Stephen Laberge (Editor) Conscious Mind, Sleeping Brain : Perspectives on Lucid Dreaming (Plenum, 1988).

Green, Celia Elizabeth and Charles McCreery. Lucid Dreaming: The Paradox of Consciousness During Sleep (Routledge 1995).

Hobson J. Allan (2002). Dreaming: An Introduction to the Science of Sleep. Oxford University Press.

Malcolm, Norman. Dreaming (London: Routledge & Keegan Paul, 1959).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα