• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Δεβαδάσι (Devadasi)

Το δεβαδάσι είναι μια θρησκευτική πρακτική σε διάφορα μέρη της Νότιας Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου και του Andhra Pradesh, όπου κάποιοι γονείς παντρεύουν μια κόρη τους με μια θεότητα ή με κάποιο ναό. Ο γάμος συνήθως συμβαίνει πριν φτάσει στην εφηβεία το κορίτσι και απαιτεί από αυτό να γίνει μια πόρνη για τα μέλη των υψηλών καστών. Τέτοια κορίτσια είναι γνωστά ως τζογκίνι (jogini). Τους απαγορεύεται να εισέλθουν σε πραγματικό γάμο.

Οι τζογκίνις αναγνωρίζονται από τα χάλκινα βραχιόλια τους,
από την κορδέλα με το δερμάτινο μενταγιόν που φορούν γύρω
από το λαιμό και από το μακρύ περιδέραιο με τα πολλά μενταγιόν
που φέρουν την εικόνα της Θεάς Γιελάμα (Yellamma). *

Η πρακτική αυτή ήταν νόμιμη στην Ινδία μέχρι το 1988, όμως συνεχίζεται ακόμη όπως φαίνεται από την μαρτυρία μιας 35χρονης κοπέλας, πρώην τζιγκίνι, ονόματι Ασάμα (Ashama). Το έσκασε από το χωριό της και επέστρεψε για να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάργηση της παράνομης πρακτικής. Η τοπική αστυνομία δεν επιβάλλει το νόμο και οι χωρικοί οι ίδιοι δεν κάνουν και πολλά για να καταργήσουν την ειδεχθή πρακτική.

Από την μέρα της μύησης μου, έχω ζήσει χωρίς αξιοπρέπεια. Έγινα
διαθέσιμη σε όλους τους άντρες που κατοικούσαν στο Karni. Μου
ζητούσαν σεξουαλικές χάρες και εγώ, σαν τζογκίνι, ήμουν υποχρεωμένη
να τους ευχαριστήσω. Το ψυχικό αυτό τραύμα άρχισε πριν καλά καλά
μπω στην εφηβεία. *

Η Ασάμα ήταν 7 χρονών όταν οι γονείς της την πάντρεψαν με τον τοπικό Θεό. Πρόσφατα της απενεμήθει το βραβείο Neerja Bhanot για ανδρεία.

Η πρακτική της θρησκευτικής πορνείας είναι γνωστή ως μπασίβι (basivi) στην Καρνατάκα (Karnataka) και ως ματάνγκι (matangi) στην Μαχαράστρα (Maharastra). Είναι επίσης γνωστή και ως βενκατασάνι (venkatasani ), ναΐλις (nailis ), μουράλις (muralis) και θεραντιγιάν (theradiyan) * .

Το Κέντρο Αθεϊστών της Vijayawada ( Atheist Centre of Vijayawada) στην Ινδία, έπαιξε τον πιο αποφασιστικό ρόλο για την εξάλειψη αυτού του ολέθριου εθίμου.


Περισσότερες Πληροφορίες

Singh, Nagendra Kumar. Divine Prostitution (New Delhi: A. P. H. Publishing Corporation, 1997).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα