• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Χειρομαντεία

Η χειρομαντεία είναι η πρακτική του να διαβάζει κανείς το μέλλον από τις γραμμές, τα σημάδια και τα σχέδια πάνω στα χέρια, και ειδικότερα στις παλάμες.

Τη χειρομαντεία εξασκούσαν πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί όπως οι Ινδοί, οι Κινέζοι και οι Αιγύπτιοι. Το πρώτο βιβλίο πάνω στο θέμα εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα. Οι πιο διάσημος χειρομάντης του 19ου αιώνα ονομαζόταν Cheiro.

Τη χειρομαντεία τη χρησιμοποιούσαν επίσης στο Μεσαίωνα για να βρίσκουν μάγισσες. Ήταν διαδεδομένη η πίστη πως ορισμένα σημάδια στο χέρι έδειχναν πως το χέρι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια συμφωνία με το Διάβολο. Η χειρομαντεία είχε καταδικαστεί από την Καθολικά Εκκλησία αλλά κατά τον 17ο αιώνα διδασκόταν σε πολλά Γερμανικά πανεπιστήμια (Pickover, 64). Είναι αρκετά δημοφιλής στην Αμερική του 20ου αιώνα ώστε να αποκτήσει το δικό της βιβλίο στη σειρά βιβλίων The Complete Idiot's Guide.

Σύμφωνα με την Ann Fiery ( The Book of Divination -Το βιβλίο της Μαντικής ), αν είστε δεξιόχειρας το αριστερό σας χέρι μαρτυρά τα κληρονομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας, ενώ το δεξί σας χέρι μαρτυρά την ατομικότητά σας και την εκπλήρωση των δυνατοτήτων σας. Οι χειρομάντες ισχυρίζονται ότι διαβάζουν τις διάφορες γραμμές του χεριού σας. Οι γραμμές αυτές έχουν ονόματα όπως η γραμμή της ζωής, η γραμμή του μυαλού, η γραμμή της καρδιάς, η γραμμή του Κρόνου κλπ. Η γραμμή της ζωής υποτίθεται πως δείχνει τη ζωτικότητα, η γραμμή του μυαλού την πνευματική δυνατότητα, η γραμμή της καρδιάς τη συναισθηματική φύση κλπ.

Η χειρομαντεία μοιάζει μερικώς με τη μετωποσκοπία ή τη φυσιογνωμική. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει το πως είναι ένα άτομο, από το σχήμα των χεριών του. Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν καμπυλωμένα χέρια, οι ευαίσθητες ψυχές έχουν στενά, μυτερά δάχτυλα και παχουλές παλάμες κλπ. Υπάρχουν τόσες επιστημονικές αποδείξεις για τη χειρομαντεία, όσες υπάρχουν και για την προσωπολογία ή τη φυσιογνωμική. Όλες αυτές οι μορφές μαντικής στηρίζονται στη συμπαθητική μαγεία και στη διαίσθηση.

Οι συγγραφείς του The Complete Idiot's Guide to Palmistry (Οδηγός στη Χειρομαντεία για Εντελώς Ηλιθίους), Robin Giles and Lisa Lenard ισχυρίζονται πως "η χειρομαντεία δουλεύει γιατί τα χέρια σας αλλάζουν όπως και εσείς". Ισχυρίζονται πως έχουν ορισμένες ανεκδοτικές μαρτυρίες για να υποστηρίξουν τα λεγόμενα τους, αλλά δεν έχουν παρουσιάσει κανένα επιστημονικό αποτέλεσμα που να τις υποστηρίζει. Λένε επίσης πως η κλωνοποίηση μας διευκολύνει στο να καταλάβουμε το πως δουλεύει η χειρομαντεία. " Η χειρομαντεία είναι εφικτή γιατί αντιπροσωπεύεστε από το χέρι σας. Δεν υπάρχουν δυο όμοια χέρια γιατί εσείς -- και τα κύτταρα σας -- είστε μοναδικοί". Όντως αλήθεια, αλλά είναι τόσο πιθανό να δουν αν θα παντρευτώ μια πλούσια γυναίκα ή αν βρω τη δουλειά των ονείρων μου κοιτώντας τα κύτταρα μου, όσο κοιτώντας την παλάμη μου.

Αν και μπορείτε συχνά να καταλάβετε αρκετά για κάποιον με το να κοιτάξετε τα χέρια του, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι μπορείτε να βρείτε αν θα κληρονομήσει λεφτά ή αν θα βρει την πραγματική αγάπη, διαβάζοντας τις γραμμές των χεριών του. Υποπτεύομαι ότι αρκετοί απ' αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χειρομαντεία, μάλλον έχουν πέσει θύματα της πόλωσης επιβεβαίωσης και τα έχουν βρει με τη μορφή ανεκδοτολογικών πειστηρίων.

Στη ρίζα της χειρομαντείας και των άλλων μορφών μαντικής, φαίνεται να βρίσκεται η επιθυμία για τη γνώση του μέλλοντος. Επίσης, οι χειρομάντες μας απαλλάσουν απ' την υποχρέωση να συλλέξουμε δεδομένα και να σκεφτούμε γι' αυτά. Οι χειρομάντες και οι γραφολόγοι κλπ. μας απαλλάσουν επίσης από το δύσκολο έργο του να εκτιμήσουμε τις συνέπειες των διαφόρων πράξεων. Μας απαλλάσουν από την ευθύνη του να πάρουμε αποφάσεις. Είναι συνεπώς μεγάλη ανακούφιση για τους ανασφαλείς, τους τεμπέληδες και τους ανίκανους. Φυσικά, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις απλά να παρέχουν ένα ακόμα δεδομένο το οποίο και χρησιμοποιεί κάποιος για να λάβει μια απόφαση. Ακόμη και κάποιοι συγγραφείς χρησιμοποιούν τη μαντική, όπως τα Ταρώ ή το Ι Τσινγκ, για να πάρουν ιδέες για τους χαρακτήρες ή την πλοκή των βιβλίων τους (Pickover, 40-41). Μάλλον θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τον να ξεφυλλίσουν τη Βίβλο, μια εφημερίδα, μια ποιητική ανθολογία, μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα Λεξικό Σκεπτικισμού.

Σχετικές καταχωρίσεις: αστρολογία, βιορυθμοί, κρύσταλλοι, ψυχρό διάβασμα, ενίσχυση από την κοινότητα, φαινόμενο Φόρερ, μαντική, κοσμοβιολογία, φαινόμενο Placebo, επιλεκτική κρίση, αυταπάτη, συμπαθητική μαγεία, ανεκδοτολογικά πειστήρια και ευσεβείς πόθοι


Περισσότερες Πληροφορίες

Fiery, Ann. The Book of Divination (Chronicle Books, 1999).

Marlock, Dennis and John Dowling. License to Steal: Traveling Con Artists, Their Games, Their Rules--Your Money (Boulder, CO: Paladin Press, 1994).

Park, Michael Alan. "Palmistry or Hand-Jive?" in Science Confronts the Paranormal , edited by Kendrick Frazier. (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1986).

Pickover, Clifford A. Dreaming the Future - the fantastic story of prediction (Prometheus, 2001).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα