• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Bright

Δεν ξέρω αν οι αθεϊστές θα πρέπει να θεωρούνται πολίτες, ούτε πατριώτες.
Εδώ είναι ένα έθνος υπό το Θεό. - George Herbert Walker Bush *

Ένας bright είναι ένα άτομο που η κοσμοθεωρία του είναι νατουραλιστική, δηλαδή ελεύθερη από υπερφυσικά και μυστικιστικά στοιχεία * . Ο όρος επινοήθηκε από τους Mynga Futrell και Paul Geisert, ένα ζευγάρι brights από το Sacramento της California, οι οποίοι σκέφτηκαν πως θα ήταν λογικό να υιοθετηθεί ένα κοινό όνομα για τους αθεϊστές, τους αγνωστικιστές, τους ελεύθερους στοχαστές, τους υλιστές, τους ρατιοναλιστές και τους σκεπτικιστές * . Όλες αυτές οι ανόμοιες ομάδες έχουν ως κοινό τη νατουραλιστική κοσμοθεωρία. Σύμφωνα με τους Futrell και Geisert,

Το απλό ουσιαστικό bright μαζεύει κάτω απ' την ίδια ομπρέλα μια μεγάλη
ποικιλία ανθρώπων που έχουν μια νατουραλιστική κοσμοθεωρία. Κάτω από
αυτή την ευρεία ομπρέλα αυτοί οι άνθρωποι, ως brights, μπορούν ν' αποκτήσουν
κοινωνική και οικονομική δύναμη μέσα σε μια κοινωνία εμποτισμένη με το
υπερφυσικό . *

Λένε επίσης ότι: "Δεν μπορούμε να υποδείξουμε ποιός είναι bright. Το bright είναι ένας αυτο-προσδιοριζόμενος όρος." Ο όρος στοχεύει στο να είναι μια πραγματιστική πολιτική ταυτότητα παρά ένας φιλοσοφικός όρος σχετικά με την πίστη.

Προσκαλούν οποιονδήποτε θέλει να θεωρεί τον εαυτό του ως bright, να τους ενημερώσει. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006, άνθρωποι απο 138 διαφορετικές χώρες έχουν προσδιορίσει τον εαυτό τους ως bright.

Ο όρος "bright" επιλέχθηκε, σύμφωνα με τους Futrell κσι Geisert, λόγω των θετικών συναισθηματικών συσχετισμών του, κάτι που ελπίζουν ότι θα αντισταθμίσει όλους τους αρνητικούς όρους που οι κοινωνία έχει ευρέως χρησιμοποιήσει για να περιγράψει όλους αυτούς που δεν έχουν υπερφυσικά στοιχεία στο σύστημα πεποιθήσεων τους. (Κάποιοι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και κάτα τόπους για να υποδηλώσουν την μη-αποδοχή είναι: άθεος, αιρετικός, άπιστος, δύσπιστος, παγανιστής, βλάσφημος, αντικονφορμιστής, ετερόδοξος, αλλόδοξος, αποστάτης και έκπτωτος).

Ο Daniel Dennett πρότεινε ότι το αντίθετο ενός bright μπορεί να ονομάζεται super, κάποιος δηλαδή του οποίου η κοσμοθεώρηση περιέχει υπερφυσικά ή μυστικιστικά στοιχεία.


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα