• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αλυσιδωτή επιστολή (chain letter)

Στην χρηματική αλυσιδωτή επιστολή, ο "στρατολόγος" στέλνει σε "νεοσύλλεκτους" μια επιστολή με μια λίστα ονομάτων, που περιλαμβάνει και το όνομα του στο τέλος της λίστας. Ζητά από τους νεοσύλλεκτους να στείλουν χρήματα στο άτομο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και να διαγράψουν αυτό το όνομα, να προσθέσουν το όνομα του στο τέλος της λίστας και να στρατολογήσουν 5-10 καινούργια άτομα για να κάνουν το ίδιο πράγμα στέλοντας τους τη λίστα με το δικό τους όνομα τώρα στο τέλος. Τα λεφτά βγαίνουν με το να στρατολογούνται καινούργια άτομα στην αλυσίδα, προσθέτοντας τα ονόματα τους στη λίστα και στρατολογώντας άλλα άτομα για να κάνουν το ίδιο.

Θεωρητικά, το όνομα κάθε "νεοσύλλεκτου" θα είναι στην αρχή εκατομμύριων λιστών και θα λάβει εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά όμως οι περισσότεροι δεν θα βγάλουν τίποτα. Οποιοσδήποτε μπορεί να σπάσει την αλυσίδα στερώντας συνεπώς σε όλους που βρίσκονται στη λίστα τα οποιαδήποτε πιθανά "κέρδη". Αλλά ακόμη και αν κανείς δεν σπάσει την αλυσίδα, το 95% αυτών που στέλνουν λεφτά δεν θα πάρουν ποτέ τίποτα πίσω.

Αν τα πυραμιδικά σχήματα είναι κακές επενδύσεις, τι λέτε για τις αλυσιδωτές επιστολές; Η αρχή είναι βασικά η ίδια εκτός από το γεγονός ότι με τις επιστολές δεν χρειάζεται να εξαπατήσεις τον εαυτό σου τόσο όσο με τις πυραμίδες. Μάλλον ξέρεις εξ αρχής ότι το κόλπο βασίζεται στο να κοροϊδέψεις φίλους στο να δώσουν λεφτά σε αγνώστους με αντάλλαγμα την υπόσχεση πλούτου που θα τους έρθει αργότερα από άλλους αγνώστους.

Σχετικές καταχωρίσεις: Πυραμίδες και αεροπλανάκια


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα