• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη

Η Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη (ΑΑΑ) είναι η υποτιθέμενη διαδικασία όπου ένα ανθρώπινο σώμα πιάνει φωτιά ως αποτέλεσμα θερμότητας που δημιουργήθηκε από εσωτερικά όργανα. Αν και κανέις δεν έχει δει ποτέ μια ΑΑΑ, αρκετοί θάνατοι που εμπλέκονται με φωτιές έχουν αποδοθεί σε αυτήν, από τους πραγματογνώμονες και διάφορους αφηγητές.

Στην βιβλιογραφία, η ΑΑΑ αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε πτώματα. Σε μια ιστορία του 17ου αιώνα όμως, υπάρχει ένας ισχυρισμός για έναν Γερμανό άντρα που κυριολεκτικά αυτο-ανεφλέγει επειδή είχε πιεί πολύ μπράντυ. Αν το να πίνουμε μεγάλες ποσότητες μπράντυ έχει ως αποτέλεσμα την αυτο-ανάφλεξη, θα έπρεπε να υπήρχαν πάρα πολλές περιπτώσεις για μέλέτη και όχι μόνο αυτή η μεμονωμένη αναφορά γι'αυτόν τον άντρα.

Πολλές από τις ιστορίες για ΑΑΑ έχουν προέρθει από τους επιθεωρητές της αστυνομίας οι οποίοι είχαν μπερδευτεί από μερικώς καμμένα πτώματα δίπλα σε ανέπαφα χαλιά ή έπιπλα. " Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;" ρωτάνε. Πολλά από τα υποτιθέμενα αυτομάτως αναφλεγμένα πτώματα ανήκουν σε γηραιούς ανθρώπους που μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή να έβαλαν φωτιά στον εαυτό τους κατά λάθος. Και όμως, η αυτοανάφλεξη λόγω αναμμένων τσιγάρων ή λόγω ηθελημένου εμπρησμού από άλλους, αντιπαρέρχεται από τους επιθεωρητές σαν μη πιθανή. Ακόμα και όταν κεριά ή τζάκια παρουσιάζονται σαν πιθανές αιτίες μιας φωτιάς, οι επιθεωρητές μερικές φορές προτιμούν μια εξήγηση όπου απαιτεί την πίστη σε ένα γεγονός που δεν έχει ιδωθεί σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας και που η πιθανότητα να υπάρχει είναι απειροελάχιστη.

Πιθανότητα φυσικής ύπαρξης της ΑΑΑ

Η πιθανότητα να υπάρχει πραγματικά η ΑΑΑ είναι απόμακρη. Όχι μόνο το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του νερό, αλλά πέρα από το λίπος και το μεθάνιο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να καεί. Για την αποτέφρωση του ανθρωπίνου σώματος απαιτείται θερμοκρασία των 1600 βαθμών Φαρενάϊτ, για δυο ώρες *. Το να γίνει μια χημική αντίδραση στο ανθρώπινο σώμα που θα επιφέρει ανάφλεξη, απαιτεί αρκετή δουλειά. Αν οι αποθανόντες είχαν φάει πρόσφατα αρκετή ποσότητα άχυρου που είχε μολυνθεί με βακτήρια, θα μπορούσε να δημιουργηθεί αρκετή θερμότητα για να αναφλεχθεί το άχυρο, αλλά μάλλον δεν θα καιγόταν τίποτα περισσότερο από τα έντερα. Ή αν ο αποθανών έτρωγε την εφημεριδά μαζί με λάδι και αφηνόταν να σαπίσει για δυο εβδομάδες μέσα σε ένα καλά θερμαινόμενο δωμάτιο, θα μπορούσε να πάρει φωτιά το έντερο του.

Είναι αλήθεια ότι το σημείο ανάφλεξης του ανθρωπίνου λίπους είναι χαμηλό, αλλά για να αρχίσει η φωτιά θα χρειαζόταν μια εξωτερική πηγή. Όταν όμως πάρει φωτιά, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ένα φαινόμενο φυτιλιού από το λίπος θα μπορούσε να παράξει αρκετή θερμότητα σε κάποια σημεία του σώματος ώστε να κάψει ακόμα και κόκκαλα. Για να αποδείξει ότι το ανθρώπινο σώμα καίγεται σαν κερί, ο Δρ. John de Haan του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Καλιφόρνια, τύλιξε ένα νεκρό γουρούνι μέσα σε μια κουβέρτα, του έριξε μια μικρή ποσότητα βενζίνης και το άναψε. Το λίπος που περιέχεται σε ένα γουρούνι είναι παρόμοιο με το λίπος που περιέχεται σε έναν άνθρωπο. Η ζημιά στο γουρούνι, σύμφωνα με τον Δρ. John de Haan, "είναι ακριβώς η ίδια όπως στην υποτιθέμενη αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη".

Στις έρευνες διαφόρων περιπτώσεως ΑΑΑ, ο Δρ. Joe Nickell και ο Δρ. John Fisher βρήκαν ότι όταν η καταστροφή του σώματος ήταν ελάχιστη, η μόνο πηγή καυσίμου ήταν τα ρούχα του ίδιου του θύματος, ενώ όταν η καταστροφή ήταν μεγάλη, επιπλέον πηγές καυσίμων ενίσχυαν την ανάφλεξη.Υλικά που ήταν κάτω από το σώμα συγκρατούσαν το λίπος που έρεε από το σώμα και κρατούσαν την φωτιά άσβεστη


περισσότερες πληροφορίες

Edwards, Frank. Stranger than Science (New York : L. Stuart,1959).

Nickell, Joe. Secrets of the supernatural: investigating the world's occult mysteries with John F. Fischer (Buffalo, N.Y. : Prometheus Books, 1991).

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα