• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Ανθρωπομετρία

Η ανθρωπομετρία είναι η μελέτη των διαστάσεων του ανθρωπίνου σώματος για ανθρωπολογική κατηγοριοποίηση και σύγκριση.

Τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου η ανθρωπομετρία ήταν μια ψευδοεπιστήμη που χρησίμευε κυρίως στην καταχώρηση εν δυνάμει εγκληματιών βάσει των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Για παράδειγμα, το βιβλίο του Cesare Lombroso Criminal Anthropology (1895) (Εγκληματική Ανθρωπολογία) ισχυριζόταν ότι οι εγκληματίες έχουν προεξέχοντα πηγούνια ενώ οι πορτοφολάδες έχουν μακρυά χέρια και αραιά γένια. Το έργο του Eugene Vidocq, το οποίο αναγνωρίζει εγκληματίες με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου, χρησιμοποιείται ακόμα, σχεδόν έναν αιώνα από την κυκλοφορία του στη Γαλλία.

Η πιο διαβόητη χρήση της ανθρωπομετρίας έγινε από του Ναζί των οποίων το Γραφείο Ενημέρωσης για την Πολιτική Πληθυσμού και την Φυλετική Πρόνοια ( Bureau for Enlightenment on Population Policy and Racial Welfare) πρότεινε την κατηγοριοποίηση Αρείων και μη-Αρείων βάσει μετρήσεων του κρανίου και άλλων οργάνων. Η κρανιομετρική πιστοποίηση ήταν υποχρεωτική δια νόμου. Οι Ναζί έστησαν ινστιτούτα πιστοποίησης για να προωθήσουν τις φυλετικές τους πολιτικές. Το ν'αρνηθεί κανείς τη μέτρηση σήμαινε απογόρευση γάμου και δουλειάς, ενώ για πολλούς σήμαινε "ταξίδι" στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Σήμερα η ανθρωπομετρία έχει πολλές πρακτικές χρήσεις, ως επί το πλείστον καλές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης κάποιου, για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και για την βοήθεια στο σχεδιασμό ανατομικών επίπλων.

Σχετικές καταχωρίσεις: φρενολογία, κρανιομετρία, μετωποσκοπία, φυσιογνωμική και προσωπολογία


Περισσότερες Πληροφορίες

Gould, Stephen Jay. The Mismeasure of Man (W W Norton & Co: 1993).
 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα