• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αναδρομική διαστρέβλωση

Ο D.H. Rawcliffe δημιούργησε αυτό τον όρο για να αναφερθεί σε μια διαδικασία όπου ειπώνεται μια ιστορία, η οποία μέχρι ένα σημείο είναι αληθινή, αλλά με το χρόνο παραποιείται και διαστεβλώνεται με το να ξαναλέγεται με διάφορες προσθήκες. Οι προσθήκες μπορεί να περιέχουν εικασίες, να συνδυάζουν γεγονότα που έγιναν άλλες χρονικές στιγμές ή σε άλλο τόπο, και να ενσωματώνουν στοιχεία χωρίς κανένα έλεγχο της ακρίβειας και της αληθοφάνειας τους. Η κινητήρια δύναμη σ΄αυτή τη διαδικασία είναι το να επινοούνται στοιχεία που ταιριάζουν με ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αρχική ιστορία αναπλάθεται δίνοντας έμφαση στα ευνοϊκά σημεία ενώ τα δυσμενή σημεία σιγά σγά "εξαφανίζονται". Η διαστρεβλωμένη και ψευδής έκδοση γίνεται πλέον μια καταγεγραμμένη ανάμνηση μιας αξιοπρόσεκτης ιστορίας. Παραδείγματα αυτής της διαδικασίας είναι οι ιστορίες θαυματουργών γεγονότων αλλά και η ανάπτυξη της ιδέας ότι εξωγήινοι έχουν προσγειωθεί στο Roswell.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης και στην ψυχολογία για να περιγράψει τη διαδικασία που δημιουργούνται ψευδείς μνήμες με το να διαλέγονται και να αναπλάθωνται γεγονότα από το παρελθόν ώστε να ικανοποιούν σημερινές ανάγκες. Η αναδρομική διαστρέβλωση συμβαίνει σε πολλούς, αν όχι όλους, τους ανθρώπους και γενικά είναι μια ασυνείδητη διαδικασία. Όταν συμβαίνει συνειδητά, όπως συχνά συμβαίνει στην πολιτική, τότε λέγεται με άλλα ονόματα όπως πολιτικός ιστορικός ρεβιζιονισμός.

Σχετικές καταχωρίσεις: μυθοπλασία, ψευδευλαβής, Ρόσγουελ και ψυχικοί ντετέκτιβ


Περισσότερες Πληροφορίες

Cameron, Norman and Joseph F. Rychlak. Personality Development and Psychopathology: A Dynamic Approach , 2nd edition (Houghton Mifflin College,1985)

Rawcliffe, Donovan Hilton,Illusions and Delusions of the Supernatural and the Occult (Originally Published as: The Psychology of the Occult)

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα