• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Αλχημεία

Η Αλχημεία είναι μια απόκρυφη τέχνη και ψευδοεπιστήμη.Οι κύριοι στόχοι αυτών που την ασκούσαν, ήταν:
  1. Να μετατρέψουν τα ευτελή μέταλλα (όπως ο χαλκός και ο μόλυβος) σε πολύτιμα μέταλλα(όπως χρυσό και ασήμι) (το μοτίβο της μεταστοιχείωσης).
  2. Να δημιουργήσουν ενα ελιξήριο, ενα φίλτρο ή ενα μέταλλο που να γιατρευέι όλες τις ασθένειες (το ιατρικό μοτίβο).
  3. Να ανακαλύψουν ενα ελιξήριο που να προσδίδει την αθανασία (το υπερβατικό μοτίβο).

Η μαγική ουσία που θα μεταστοιχείωνε τα μέταλλα, που θα ήταν η συμπαντική πανάκεια και το κλειδί της αθανασίας, ονομαζόταν φιλοσοφική λίθος. Η Αλχημεία στηρίζεται στην πίστη του οτι υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία --η φωτιά, ο αέρας, η γη και το νερό -- και τρία αιθέρια --το άλατι, το θειάφι και ο υδράργυρος. Γύρω απο αυτούς τους εφτά κίονες της αλχημείας, έχουν χτιστεί μεγάλα συμβολικά και μεταφυσικά συστήματα.

Η Αλχημεία ήταν πολύ διαδεδομένη στην μεσαιωνική Ευρώπη όπου ενα απο τα πιο ιερά βιβλία των αλχημιστών θεωρούνταν ότι είχε γραφτεί απο τον Αιγυπτιακό θεό Θωθ, γνωστό και σαν Ερμης ο Τρισμέγιστος. Το 1455, ενα χειρόγραφο τιτλοφορούμενο Ερμητική Γραμματολογία(Corpus Hermeticum), άρχισε να κυκλοφορεί στη Φλωρεντία της Ιταλίας.Υποτίθεται οτι ήταν μια συλλογή αλχημικών, αστρολογικών και μαγικών γνώσεων του Αιγυπτιακού θεού. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι το έργο ήταν Ευρωπαϊκής προελεύσεως και χρονολογείται λιγό μετά απο την εποχή που "άνθησε" ο Θωθ. Είναι γεμάτο μαγικά ξόρκια, επικλήσεις και άλλα ανούσια αποκρυφιστικά στοιχεία.

Σήμερα, το μοτίβο της μεταστοιχείσης μάλλον αγνοείται, ενώ το υπερβατικό και το ιατρικό μοτίβο είναι κραταιά σε περιοχές όπως η ομοιοπαθητική και η αρωματοθεραπεία. Πολλοί σύγχρονοι αλχημιστές συνδυάζουν την απόκρυφη τέχνη τους με την αστρολογία, τον βελονισμό, την ύπνωση και άλλες New Age τεχνικες. Οι αλχημιστές πρέπει να ήταν απο τους πρώτους που προσπάθησουν να ελέγξουν τις ιδέες τους με τον να επινοούν πειράματα. Όμως, λόγω την μεταφυσικών στόχων και πεποιθήσεων που είχαν, δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν επιστημονική μεθοδολογία.

Η Αλχημεία ποτέ δεν διαχώρισε τον εαυτό της απο το υπερφυσικό, το μαγικό και τη δεισιδαιμονία. Ίσως γι'αυτό είναι ακόμα δημοφιλής αν και πρακτικά δεν έχει καταφέρει τίποτα το αξιοσημείωτο.Οι αλχημιστές ποτέ δεν μεταστοιχείωσαν μέταλλα, ποτέ δεν βρήκαν την πανάκεια και ποτέ δεν ανακάλυψαν το ελιξήριο της νιότης. Μερικοί όμως αλχημιστές όντως συνεισέφεραν στην πρόδο της γνώσης. Ο Παράκελσος (1493-1541) για παράδειγμα, εισήγαγε στην ιατρική την έννοια της νόσου. Απέρριπτε την ιδέα ότι η νόσος ήταν αποτέλεσμα δυσαρμονίας στο σώμα, αν και αυτή η άποψη ήταν ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των αλχημιστών. Ο Παράκελσος έλεγε ότι η νόσος είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων που επιτίθονταν στο σώμα και πρότεινε διάφορες χημικές ουσίες για την καταπολέμησή τους.

Η Αλχημεία συνεχίζει να ανθεί ανάμεσα στους επιστημονικά αγράμματους.Ο Robin Murphy, για παράδειγμα, έχει συνενώσει την αλχημεία με την ομοιοπαθητική, το τσι-κουνγκ και την αστρολογία για να δημιουργήσει την δική του εναλλακτική ιατρική. Το Αλχημικό Ινστιτούτο διαφημίζει την Αλχημική Υπνοθεραπεία γι'αυτούς που αναζητούν μια New Age θεραπεία ενδυνάμωσης βασισμένη στην αποκρυφιστική ψευδοεπιστήμη. Ο αλχημιστής John Reid υπόσχεται υγεία και επιτυχία στην αναζήτηση για την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ! Ας σημειωθεί ότι η επιστήμη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, μπόρεσε να αναπτυχθεί μόνο όταν η αναζήτηση για τις αιθέριες ουσίες και την πεμπτουσία, εγκαταλείφθηκε.


Περισσότερες Πληροφορίες

Trimble, Russell, "Alchemy," in The Encyclopedia of the Paranormal, edited by Gordon Stein (Buffalo, N.Y.: Prometheus Books, 1996), pp. 1-8

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα