• Εισαγωγή • Συντελεστές • Περιαστικοί Μύθοι • 'Aρθρα • Συχνές Ερωτήσεις • Επικοινωνία
 
« « Επιστροφή στο Αλφαβητικό ευρετήριο

 

Άγγελοι

Οι άγγελοι είναι ασώματα, αθάνατα πνεύματα , περιορισμένα σε γνώση και δύναμη. Ο Θεός δημιούργησε τους αγγέλους για να τον λατρεύουν. Όμως, δεν συμπεριφέρθηκαν όλοι οι άγγελοι αγγελικά. Κάποιοι άγγελοι, με αρχηγό το Σατανά, επαναστάτησαν ενάντια σε μια ζωή υποταγής, και εκδιώχθηκαν από τους Ουρανούς. Αυτοί οι κακοί άγγελοι στάλθηκαν στην κόλαση και είναι γνωστοί σαν δαίμονες.

Δεν δημιουργήθηκαν όλοι οι άγγελοι ίσοι. Από πάνω προς τα κάτω, η ουράνια ιεραρχία περιλαμβάνει τα σεραφείμ, τα χερουβείμ, τα οφανείμ, τα χασμαλείμ, τα μαλακείμ, τους κρατούντες, τους εξουσιαστές, τους αρχαγγέλους και τους αγγέλους. Οι άγγελοι έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Μερικοί δεν κάνουν τίποτα πέρα από το να λατρεύουν το Θεό. Άλλοι στέλνονται για να παραδώσουν μυνήματα σε πλάσματα στη Γη. Κάποιοι στέλνονται σαν προστάτες ανθρώπων. Και κάποιοι στέλνονται για να δώσουν μάχες με δαίμονες, οι οποίοι θεωρούνται σαν την αρχή των κακών πειρασμών.

Αν και οι άγγελοι είναι πνεύματα, οπότε και στερούνται φυσικής υπόστασης, αυτοί που πιστεύουν στους αγγέλους δεν έχουν και ιδιαίτερο πρόβλημα στον να τους απεικονίζουν και να τους περιγράφουν. Οι άγγελοι, λένε οι πιστοί, είναι αόρατοι αλλά μπορούν να πάρουν τη μορφή ορατών πραγμάτων. Οι άγγελοι συνήθως απεικονίζονται με φτερά και με τη μορφή ενήλικων ανθρώπων ή παιδιών. Τα φτερά, χωρίς αμφιβολία, σχετίζονται με το ότι είναι αγγελιοφόροι του Θεού, που ζει στον ουρανό. Ο ανθρωπομορφισμός είναι κατανοητός. Η απεικόνιση ενισχύει την πίστη. Αλλά ένα ασώματο ον δεν μπορεί να απεικονιστεί. Μια απεικόνιση ενός πλάσματος μικρότερου παραστήματος από του ανθρώπου, θα ήταν απρεπής και ανάξια για τα ουράνια όντα. Παρ' ολ' αυτά, είναι αινιγματικό το πως ένα ασώματο ον καταφέρνει να σκέφτεται και να νιώθει. Το να μιλάμε για ένα πνεύμα σαν μια μη-σωματική οντότητα είναι σαν να μιλάμε για ένα "στρογγυλό τετράγωνο". Το να προσπαθούμε να φανταστούμε το πως θα ήταν να νιώθουμε και να σκεφτόμαστε ανεξάρτητα από το σώμα, είναι το ίδιο με το να προσπαθούμα να φανταστούμε το σφαιρικό σχήμα μιας μπαλάς, το οποίο όμως υπάρχει ανξάρτητα από τη μπάλα.

Μιας και οι άγγελοι είναι αόρατοι αλλά ικανοί να παίρνουν ορατές μορφές, είναι κατανοητό το ότι υπάρχουν τόσες "θεάσεις" και μαρτυρίες. Κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να είναι ένας άγγελος, και οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί να είναι αγγελική εμπειρία. Η ύπαρξη αγγέλων δεν μπορεί να διαψευσθεί. Το πρόβλημα με αυτή την ωραία εικόνα είναι ότι η ύπαρξη των αγγέλων δεν μπορεί να αποδειχθεί αντίστοιχα. Οτιδήποτε που μπορεί να είναι άγγελος, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Οποιαδήποτε εμπειρία που μπορεί να οφείλεται σε κάποιον άγγελο, μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο. Η αποδοχή των αγγέλων, των αγγελικών εμπειριών και των αγγελικών θεάσεων είναι καθαρά θέμα πίστης.

Ακόμα και αν υπάρχουν μόνο στη φαντασία, οι άγγελοι μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμοι. Μπορούν να χρησιμεύσουν σαν επιτηρητές της συμπεριφοράς και σαν προστάτες των παιδιών. Ένας γονιός μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τη συμπεριφορά του παιδιού του πείθοντας το ότι το παρακολουθεί συνέχεια ένας άγγελος. Ο άγγελος παρουσιάζεται σαν ένα είδος φύλακα, αλλά , με λίγη τύχη, το παιδί θα θεωρήσει ότι ο άγγελος σημειώνει όλες τις πράξεις του, καλές ή κακές, ακόμα και αυτές που κάνει όταν η μαμά του δεν είναι εκεί. Ο φύλακας άγγελος είναι μια ανακουφιστική και πολυδιάστατη ιδέα, αλλά είναι και η βάση πολλών μύθων. Πολλά βιβλία, ταινίες και σειρές βασίζονται στην ιδέα του φύλακα άγγελου , που συχνά μεταμορφώνεται σε ένα υπεράνθρωπο κάτοχο απόκρυφων δυνάμεων.

Δεν είναι μόνο οι παραδοσιακοί θρησκειολόγοι που αγαπούν τους αγγέλους. Οι παραμυθάδες του New Age έχουν κάνει τους αγγέλους βιομηχανία. Δεκάδες βιβλία που συνδέουν τους αγγέλους με οτιδήποτε από καθοδήγηση για την καθημερινή ζωή, μέχρι το να μιλάμε με τους νεκρούς και την ψυχική ίαση, εκδίδονται κάθε χρόνο. Οι πωλήσεις αγαλματιδίων και άλλων προϊόντων με αγγέλους , κάνουν θραύση. Όπως το έθεσε μια ευγενική ψυχή : " Απαλά οδηγούμενοι από τους αγγέλους, γαλουχούμε και στέργουμε τη δημιουργική ψυχή που γιατρεύει τον εαυτό της ".

Σχετικές καταχωρίσεις: αγγελική θεραπεία, αστρική προβολή και ψυχή


Περισσότερες Πληροφορίες

 
Copyright © skepdic.gr
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα